KEVIĆA KAFANA BIĆE ETNO-KUĆA: Poznati ugostiteljski objekat u Mionici uskoro će dobiti novu namenu

B. PUZOVIĆ

05. 04. 2021. u 14:00

POZNATA Kevića kafana, jedna od najstarijih građevina u centru Mionice, biće pretvorena u etno-kuću u kojoj će biti izloženi svi značajni proizvodi ovog kraja, te centar za kulinarsko usavršavanje 200 učenika ovdašnje Srednje ugostiteljske škole.

КЕВИЋА КАФАНА БИЋЕ ЕТНО-КУЋА: Познати угоститељски објекат у Мионици ускоро ће добити нову намену

Foto SO u Mionici

U prvu fazu adaptacije i uređenja prostora, opština Mionica uložiće više od dva miliona dinara, a u Kevića kafani biće organizovane edukativne radionice koje će đacima držati najpoznatiji kuvari iz Srbije i inostranstva.

Kevića kafana, površine oko 430 kvadratnih metara, koja je u neupotrebljivom stanju, nalazi se uz glavni put prema Divčibarama, kojim svakodnevno prolaze brojni putnici, naročito u vreme turističke sezone. Opština Mionica je 1972. godine otkupila zgradu i plac od tadašnjeg vlasnika kafane Predraga Josimovića, zvanog Dragan Kević.

OBNOVA Trenutni izgled objekta, Foto SO u Mionici

- Po završetku radova, Kevića kafana postaće jedna od značajnih turističkih tačaka, glavno mesto susretanja, kao što je nekada bila, a varošici je nedostajao objekat u kom bi na jednom mestu predstavili etnološko nasleđe i velike potencijale naših sela u oblasti zdrave hrane - kaže direktor Centra za obrazovanje i razvoj Mionice Vesna Stanković.

NAKNADA

VLASNIKU kafane je pre bezmalo pola veka isplaćeno 120.000 dinara iz opštinskog budžeta, na ime naknade za nacionalizovano zemljište i poslovnu prostoriju.

- Naši učenici, kao uspešni kuvari i konobari poznati širom Srbije i regiona, imaće gde da svoje veštine i praktično primene. Mioničkim đacima biće omogućeno da se usavršavaju sa najboljim kuvarima, nauče da goste služe na engleskom i francuskom, te da kao poznavaoci lokalnih znamenitosti rade na promociji turizma.

AUTENTIČNO  Detalj iz starog lokala, Foto SO u Mionici

Vesna Stanković ističe i da će učenici, koji godinama osvajaju medalje i nagrade na prestižnim kulinarskim takmičenjima, dobiti jedinstven, savremeno opremljen prostor sa kuhinjom i restoranom, u kome će moći da pripremaju najpoznatije specijalitete divčibarskog kraja. Opština će u tom prostoru predstavljati etnološko nasleđe.

- Naša varošica će sigurno, na inicijativu predsednika opštine Bobana Jankovića, dobiti i Kuću Kolubarske bitke koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih projekata za Srbiju - podseća Vesna Stanković.

- Etno-kuća, Kulturni centar, Kuća Kolubarske bitke i centralni trg sa spomenikom proslavljenom vojvodi Živojinu Mišiću predstavljaju celinu, koja će značajno doprineti boljoj prezentaciji istorijskog blaga Mionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda