OBIČAJ JAČI OD KORONE: Jadrani spremaju „ratarske“ sveće

V. Mitrić

04. 04. 2021. u 12:52

TRADICIONALNE ratarske sveće, napravljene od čistog voska, teške oko 50 kilograma, visoke oko metar i po, stići će, i ove godine, bez obzira na pandemiju korona virusa, na Veliki četvrtak u Manastir Tronošu, kod Loznice, srednjevekovnu zadužbinu Nemanjića, staru više od sedam vekova, rekao nam je protojerej stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamneik u Eparhiji šabačkoj.

ОБИЧАЈ ЈАЧИ ОД КОРОНЕ: Јадрани спремају „ратарске“ свеће

Foto: V. Mitrić

Reč je o obijaču starom koliko i ova bogomolja, u Jadru, koji se nije prekidao ni u vreme najvećih ratova, bolesti, poput kolere, bombardovanja naše zemlje, godina teške gladi, nemaštine, turskog ropstva… Sveće izlivaju meštani iz Korenite i okolnih sela, Tršića, Voćnjaka, Paskovca i Borine. U novu sveću ide ostatak voska od stare koje je gorela godinu dana u manastirskoj crkvi, kao i vosak koji sakupe meštani. Obavezno mora da bude 100 posto čist.

Sveće se izlivaju na praznik Cveti kod ovdašnjih domaćina, a nekad i u samoj bogomolji. Na Veliki četvrtak, ogromne plaštanice stižu, sa dva kraja, sa sve darovima, do česme „Devet Jugovića“, nedaleko od svetinje, odakle, sa litijom idu u manastir, gde se svečano predaju monahinjama i njihovom duhovniku, ocu Nikolaju. Pale se svake nedelje i za svaki praznik. Po predanju, ustanovljene su da bi njive bolje rodile, pa se zato zovu ratarske ili težačke sveće.

Foto: V. Mitrić

Prošlogodišnja litija u Tronoši

-Ove godine, uz izlivanje sveća, molimo se Bogu da nas spase od ovog opakog virusa, i nas i naše bližnje, i sve ljude, i monahinje i oca Nikolaja i svo sveštenstvo i monaštvo naše eparhije i SPC, koje je sa nama, vazda, delilo dobro i zlo – kaže domaćin iz Vukovog Tršića, Zoran Marjanović Zoka.

Ugledni loznički lekar, dr Čedomir Mitrović, koji je rođen u neposrednoj blizini svetinje, za čijom je pevnicom, kao osnovac nebrojeno puta pevao, kaže da se, „još kao dete radovao ovom običaju, kao što su činili i čine njegovi sinovi, takođe znameniti beogradski lekari, Bojan i Aleksandar-Saša“.

Foto: V. Mitrić

Ratarske sveće

-Dobro je da se, ni sada, ne prekine ova divna tradicija, ali na način da ne bi bilo baš nikakvog rizika -poručuje dr Mitrović.

Prota Mirko Vilotić kaže da je dogovoreno da litija koja će da donese sveće u bogomolju bude sa što manje ljudi, baš onako kako u ovakvim uslovima nalaže države i što, u svakom pogledu, poštuje crkva. U bogomolji čuvaju i veliku sveću, koju ne pale, inače dar nekadašnjeg načelnika Klinike za nefrologiju i transplatacije sa VMA, profesora dr Zorana Kovačevića, njegovih tadašnjih saradnika i prijatelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!