SMOG GUŠI, ALI NEMA KO DA MERI: "Lokalna alternativa" prijavila nadležne u Vrbasu zbog kršenja Zakona o vazduhu

Z. Rajić

03. 04. 2021. u 07:26

UDRUŽENJE građana "Lokalna alternativa (LA)" podnelo je prijavu inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine protiv odgovornih u Opštini Vrbas zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha. Jovan Radović iz LA kaže da ni nakon brojnih apela, opštinski funkcioneri ne nalaze za shodno da obezbede informaciju o stanju kvaliteta vazduha.

СМОГ ГУШИ, АЛИ НЕМА КО ДА МЕРИ: Локална алтернатива пријавила надлежне у Врбасу због кршења Закона о ваздуху

Foto Z. Rajić

Zamenik predsednika Opštine Milan Glušac, ukazuje da "u skladu sa aktom Vlade RS, još ne postoji obaveza da se u Vrbasu uspostavi monitoring kvaliteta vazduha kroz automatska merenja".

- Skupština opštine usvojila je akte koji prepoznaju ozbiljnost situacije i definišu mere koje je izvršna vlast dužna da sprovodi, ali ona to ne čini. Takođe, nije jasno čemu služi planiranje u lokalnom budžetu za praćenje kvaliteta vazduha, ako se novac za te svrhe ne izdvaja - napominje Radović.

Kako kaže, stanovnici Vrbasa su izloženi stalnom zagađenju vazduha, koje potiče od industrijskih postrojenja, onečišćenje Velikog bačkog kanala (VBK), spalionice animalnog otpada, neuslovnog smetlišta, kotlarnica na mazut...

"Lokalna alternativa" očekuje da resorno ministarstvo naloži hitno uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha u Vrbasu. Radović naglašava da opštinu na to obavezuje odredba iz člana 9 Zakona o zaštiti vazduha. U opštini negiraju tu obavezu, pozivajući se na isti član zakona, na osnovu kog je, tvrde Vlada Srbije utvrdila jedinstveni sistem praćenja i kontrole kvaliteta vazduha.

- Tim aktom određene su tri zone - Srbija, Vojvodina i Kosovo i Metohija i četiri aglomeracije - Beograd, Novi Sad, Niš i Bor. Teritorija opštine Vrbas spada u aglomeraciju i mrežu mernih stanica Grada Novog Sad - kaže Glušac.

NAJAVE BOLJITKA

ZAMENIK predsednika opštine izneo ja da će kvalitet vazduha biti poboljšan skorim čišćenjem VBK i izgradnjom regionalne deponije u Novom Sadu, čime će biti zatvoreno javno smetlište u Vrbasu, koje je gušilo neprijatnim mirisima i dimom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)