MAST U STRUJU UMESTO U VODU: Saradnja kafilerije iz Bačke Topole i bioenergane iz Vrbasa razbistriće reku Krivaju

Z. Rajić

01. 04. 2021. u 07:26

AUTOHTONA vojvođanska reka Krivaja, koja je decenijama na udaru zagađivača, mogla bi do kraja godine da vrati dobar deo svoje bistrine.

МАСТ У СТРУЈУ УМЕСТО У ВОДУ: Сарадња кафилерије из Бачке Тополе и биоенергане из Врбаса разбистриће реку Кривају

Foto EPV

To je nagovestio Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), organizacije na čiju su sugestiju otpadne masnoće iz kafilerije u Bačkoj Topoli ovih dana počele da se otpremaju u bioenerganu u Vrbasu, umesto da završavaju u Krivaji.

Ovu reku, dugu 109 kilometara, koja krivuda i kroz opštine Mali Iđoš i Srbobran, gde se kod Turije uliva u Veliki bački kanal, najviše zagađuju pogoni u Bačkoj Topoli, u čijoj blizini započinje njen tok.

- Prema rečima odgovornih u kafileriji "Žibel", oko 80 odsto otpadnih voda koje izađu iz njenog primarnog prečistača poslužiće kao energent za proizvodnju struje u fabrici biogasa "Mirotin-Energo" u Vrbasu, a ostatak će se odvoziti u lagune (taložna polja) farme svinja u Njegoševu i služiti za đubrenje njiva - predočio je Đurđevac.

BUDNOST NE POPUŠTA

Predsednik EPV je naglasio da pozitivan pomak na relaciji Bačka Topola - Vrbas ne znači da budnost ekoloških aktivista nad zagađenjem Krivaje treba da popusti.

- Još smo daleko od 4 predviđena prečistača industrijskih i komunalnih voda u Bačkoj Topoli, a postoji i nekoliko farmi nizvodno koje nemaju održiva rešenja za svoju osoku. Takođe, ne nazire se prečišćavanje fekalnih voda u Srbobranu - ukazao je Đurđevac.

On je istakao da je saradnjom sa vrbaskim postrojenjem kafilerija premostila period do priključenja na gradski prečistač u Bačkoj Topoli, koji bi trebalo da proradi u letnjim mesecima.

ODGOVORNOST Primarni prečistač u kafileriji, Foto EPV

- Izgradili smo primarni prečistač za tehničke otpadne vode i napravili projekat za sekundarno filtriranje otpadnih voda, ali se zastalo sa njegovom realizacijom zbog izgradnje gradskog prečistača na samo stotinak metara od naše fabrike, na koji smo spremni da se priključimo - izneo je Aleksandar Ćulibrk, glavni tehnolog u fabrici za preradu animalnog otpada u Bačkoj Topoli.

Na nedavnom sastanku predstavnika ekoloških organizacija iz Bačke sa funkcionerima Bačke Topole, povodom zagađenja Krivaje, navedeno je da trenutna pokrivenost grada kanalizacionom mrežom iznosi svega 30 odsto. Đurđevac napominje da je utoliko značajnije prikopčavanje kafilerije na gradski prečistač kako bi se obezbedila njegova funkcionalnost i rentabilnost.

- Vredno je pomena da kafilerija štiti Krivaju i preradom stočne krvi, koja, kad se nađe u vodi, vezuje kiseonik za sebe i pravi veliku štetu u vodotokovima - kazao je Đurđevac.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest