NA SPECIJALNE ŠKOLE NISU MISLILI: Roditelji dece sa smetnjama u razvoju u Subotici ovih dana negoduju zbog nastave na daljinu

J. LEMAJIĆ

20. 03. 2021. u 08:25

NASTAVA na daljinu, na koju su poslati svi đaci sem mlađih osnovaca, zahtevna je za veliki broj učenika svih uzrasta, ali za decu sa smetnjama u razvoju ona je - nemoguća. To tvrdi veliki broj roditelja čija deca pohađaju dve subotičke specijalne škole i traže od nadležnih da im se dozvoli bar praktični deo nastave.

НА СПЕЦИЈАЛНЕ ШКОЛЕ НИСУ МИСЛИЛИ: Родитељи деце са сметњама у развоју у Суботици ових дана негодују због наставе на даљину

Mirjana Evetović sa ćerkom / Foto J. Lemajić

Među njima je i Mirjana Evetović, čija ćerka Dijana (17) ide u prvi razred srednje škole "Žarko Zrenjanin" i uči za cvećara.

- Dijana ne može da prati onlajn nastavu. Sa njima se radi jedan na jedan. Našoj deci sa različitim vidovima smetnji u razvoju teoretska nastava ne znači puno, njima je mnogo vredniji praktičan rad. Svakako ih je po petoro u odeljenju i ne vidimo razlog da se, uz poštovanje epidemioloških mera, nastava ne održava - ističe Mirjana. - Od uvođenja vanrednog stanja deca su bila kod kuće, posle intervencije Zajednice specijalnih škola, dozvoljeno im je da idu u školu, a sada su ponovo vraćeni na onlajn nastavu. To su za njih veliki šokovi jer njima treba vreme da naviknu na jedan vid obaveza i okolinu i taman kada dođe do toga, nastava bude prekinuta. Kako mi njima da objasnimo da je neko odlučio da ne idu u školu.

Dijana uživa da uči za cvećara, obožava da radi sa biljkama, da ih presađuje, pravi bukete... Praksu uglavnom ima u Zoološkom vrtu na Paliću, tri sata, gde rade u prelepim cvetnim lejama.

- Iako je bio minimalni proces rada, bio je u kontinuitetu, i to nam je bilo jako značajno. Sada nam je to ukinuto i roditelji su prepušteni sami sebi da detetu osmisle aktivnosti, da radimo sa njima ono što treba u školi - dodaje Mirjana. - Vreme epidemije je. Svi smo u kući bili bolesni, imali kovid, nisam mogla da ustanem iz kreveta a morala sam da je okupam, animiram, nahranim... Takvih slučajeva je mnogo. U celoj ovoj situaciji niko nijednog trenutka nije pomislio na ovu decu.

APEL MINISTARSTVU PROSVETE

Roditelji apeluju na Ministarstvo prosvete da napravi kompromis i dozvoli deci da idu u školu na praktičnu nastavu.

- Bar da nam dozvole da odemo sa njom na Palić i da tamo radi sa cvećem, a drugi da rade u radionicama, jer ih je svakako malo. Ovoj deci je bukvalno život ugrožen ovakvim načinom života - sleže ramenima majka. - Ove odluke su jače od naših potreba. Zato molimo za kompromis i da im se dozvoli da rade ono što je neophodno za njihov razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!