NEMA PARA ZA MLADE LEKARE: Bolnica u Kikindi neprijatno iznenadila doktore na specijalizaciji u Novom Sadu

R. Šegrt

15. 03. 2021. u 08:25

DESETAK lekara Opšte bolnice u Kikindi, koji su na specijalizaciji na klinikama u Novom Sadu ili Beogradu, ovih dana doživeli su neprijatno iznenađenje od ove ustanove.

НЕМА ПАРА ЗА МЛАДЕ ЛЕКАРЕ: Болница у Кикинди непријатно изненадила докторе на специјализацији у Новом Саду

Foto: R.Š.

Naime, ukinuta im je mesečna naknada od 12.000 dinara, koliko im je isplaćivano na ime odvojenog života za vreme specijalističkih studija.

I dok su neki mladi lekari razočarani ovim gestom, iz ustanove je objašnjeno da više nema novca za tu namenu i da to, u stvari, nikada i nije bila obaveza bolnice.

- Razočarani smo jer treba platiti stan u Beogradu ili Novom Sadu, troškove putovanja do mesta gde se pohađa specijalizacija, a sada nam je to ukinuto - požalila se lekarka D. P. koja je na specijalizaciji iz patologije.

Međutim, kako je objasnio direktor Opšte bolnice dr Mirko Stojisavljević, ustanova više nema novca za pomoć mladim doktorima. Takva praksa uvedena je na osnovu interne odluke.

- Pre desetak godina naša bolnica je imala internu odluku da finansijski pomogne mladim lekarima koji su na specijalizaciji i da im na ime odvojenog života isplaćuje 12.000 dinara. Ta praksa je uvedena i trajala je možda i duže od deset godina, jer je za to bilo novca. Sada je, međutim, situacija drugačija. Prinuđeni smo da ukinemo tu naknadu, jer više nemamo mogućnosti otakako nam je ukinuta Gerijatrija, koja je bila izvor prihoda za bolnicu. Zato smo morali da kolegama na specijalizaciji ponudimo anekse ugovora bez obaveze ustanove da im isplaćuje tu naknadu - objasnio je Stojisavljević.

INSPEKCIJA SMANjILA PRIHOD

MANjAK novca u kasi kikindske bolnice nastao je kada je Republička zdravstvena inspekcija, novembra prošle godine, zabranila rad Gerijatrije, pa ustanova, posle 20 godina, više ne može da nudi smeštaj starim, dementnim i teško pokretnim pacijentima. Bolnica je takvu uslugu naplaćivala i tako ostvarivala prihod, ali je inspekcija ocenila da to nije zdravstvena već usluga socijalne zaštite i da bolnice na može više time da se bavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)