SUROVOST U KLUPI NA DNEVNOM REDU: Novi Sad osniva đački parlament za suzbijanje nasilja, počinje s radom na proleće

J. S.

04. 03. 2021. u 08:25

NA proleće tokom ove školske godine u Novom Sadu će biti oformljen Gradski učenički parlament za borbu protiv nasilja u školama, koji će činiti đaci, predstavnici osnovnih i srednjih škola - potvrdila je juče "Novostima" Dina Vučinić, predsednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama i članica Gradskog veća za obrazovanje.

СУРОВОСТ У КЛУПИ НА ДНЕВНОМ РЕДУ: Нови Сад оснива ђачки парламент за сузбијање насиља, почиње с радом на пролеће

Foto N. Karlić

Time će Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji je u borbu protiv nasilja u školama uključio đake i formirao njihov parlament za ovu namenu.

- Svaka od 36 osnovnih i 16 srednjih škola u Novom Sadu imaće svog predstavnika u Đačkom parlamentu. Formiranje parlamenta biće uskoro završeno i on će početi sa radom - kazala je Vučinićeva uz nadu da će pandemijska slika biti povoljnija te da će učenički parlament moći da se okuplja makar parcijalno.

Foto Privatna arhiva

U zavisnosti od pandemije, parlament će se u početku održavati "onlajn" komunikacijom. Na početku će se parlament baviti najurgentnijim temama, a dnevni red će predlagati upravo đaci. Oni su najupućeniji u oblike i stepen nasilja među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama.

- Cilj je u svakom slučaju da se uspostavi direktna komunikacija sa njima i da čujemo njihove ideje i predloge kako bismo efikasnije uticali na prevenciju nasilja u školama - kazala je Dina Vučinić.

PAŽNjA NA ONLAJN NASTAVI

OVAJ tim je pokrenuo i projekat Cinteraction, a reč je o aplikaciji koja pomaže predavačima da vide kolika je pažnja studenata za vreme onlajn predavanja.

- Kada studenti rade zadatke, zna se da im je pažnja usmerena na njihovo rešavanje, a situacija je drugačija kada su predavanja preko platformi - predočava prof. dr Ćulibrk.

- Aplikacija će registrovati ono što bi predavač primetio u realnim uslovima predavanja u učionici sa studentima.

Koordinaciono telo i Đački parlament će od predstavnika učenika dobijati informacije, predloge i savete. Sa svoje strane će učenicima pomagati u suzbijanju vršnjačkog nasilja, ali i u sprečavanju upotrebe psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta.

U nedavnoj anonimnoj anketi među 11.000 đaka, njih 11 odsto priznalo je da su počinili fizičko nasilje nad drugima. Ukupno šest procenata počinilo je psihičko, a upola manje njih fizičko nasilje nad školskim drugovima. Anketa je ujedno pokazala i da navedene oblike nasilja nije prijavilo 36 odsto učenika. Njih 34 odsto nasilje je prijavilo roditeljima, 17 procenata školi, šest procenata prijateljima, a svega četiri odsto - policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima