OD DEPONIJE DO SPORTSKIH TERENA: U Čačku potpisan ugovor o rekultivaciji nekadašnjeg smetlišta "Prelići"

V. ILIĆ

03. 03. 2021. u 15:25

UGOVOR o sufinansiranju aktivnosti na deponiji „Prelići“ – faza II B potpisali su u sredu u Čačku ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

ОД ДЕПОНИЈЕ ДО СПОРТСКИХ ТЕРЕНА: У Чачку потписан уговор о рекултивацији некадашњег сметлишта Прелићи

Foto: V.I.

- Naše ministarstvo izdvojilo je sredstva za poslednju fazu sanacije i rekultivacije deponije „Prelići“. Radovi su u toku, uskoro se završava druga faza A, a odmah nakon toga kreće nastavak radova na drugoj B fazi i može se očekivati da će ovaj prostor do kraja godine biti rekultivisan i ozelenjen – rekla je ministarka  Vujović.

Rekultivacijom ove deponije, nešto više od sedam hektara biće pretvoreno u zelenu oazu.

- Ono što je bilo devastirano i urušeno biće pretvoreno u sportske terene. Vrednost radova je 198 miliona dinara, od čega je Vlada RS izdvojila 173 miliona. Danas smo potpisali ugovor u vrednosti od 71 miliona dinara čime počinju radovi na trećoj fazi – kazao je  gradonačelnik Todorović.

Ministarka Irena Vujović je dodala da je interes Ministarstva zaštite životne sredine da ima tesnu i kvalitetnu saradnju sa lokalnim samoupravama u rešavanju komunalnih problema, i navela grad Čačak kao dobar primer. Ona je istakla da sanacije deponija zahtevaju duže vreme, jer su to višedecenijski problemi kao i da po tom pitanju nema „instant” rešenja.

- Kada se napravi dobar plan, postavite ciljeve i dinamiku, onda se zajedničkim snagama dolazi do rezultata. Od izuzetne važnosti je da se na pravi način upravlja otpadom, po propisima, od rekultuvacije, sanacije starih deponija, do upravljanja opasnim i neopasnim otpadom – naglasila je ministarka. - Imali smo prilike da vidimo kako operateri rade sa opasnim i neopasnim otpadom. Ko ne radi po propisima biće kažnjen i sankcionisan i biće im oduzete dozvole, jer sve to dovodi do aerozagađenja i zagađenja vode i zemlje. Ne može se gledati jednostrano jer su sve ovo povezane stvari i moramo raditi brže jer mnogo toga je u prethodnom periodu zapostavljeno, pa se problemi moraju rešavati paralelno.

Ministarka Vujović se osvrnula i na aktivnosti koje su u toku na regionalnoj deponiji „Duboko“ u Užicu i istakla da je u toku preprojektovanje i izrada projektne dokumentacije, nakon čega će se krenuti na proširenje kasete kako bi „Duboko“ bilo regionalni centar u punom kapacitetu.

 

DIVLjE DEPONIJE

MINISTARTVO za zaštitu životne sredine poslalo je upite ka lokalnim samoupravama vezano za divlje deponije kako bi one bile uklonjene.

- Krenućemo u realizaciju čišćenja svih tih lokacija, ali nam je i za ovaj posao neophodna jača kontrola, odnosno monitoring u samim lokalnim samoupravama. Apelujemo na sve da komunalne inspekcije pišu kazne i da stvari koje su bile loša praksa budu zaustavljene, jer ćemo vrlo brzo imati neko novo Potpećko jezero i ko zna koliko novih ekoloških katastrofa, te stoga ko na bilo koji način ugrožava prirodnu sredinu treba da bude najstrože sankcionisan - kazala je ministarka Irena Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo