NOVOSADSKA ŠKOLA ZA TRUDNICE: Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja spreman za korisnike

Z. GRUMIĆ

03. 03. 2021. u 05:55

НОВОСАДСКА ШКОЛА ЗА ТРУДНИЦЕ: Градски центар за унапређење репродуктивног здравља спреман за кориснике

Foto N. Karlić

AMBULANTU Doma zdravlja Novi Sad u Almaškoj ulici, koja je u proteklom periodu detaljno obnovljena i adaptirana za potrebe Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja, posetili su gradonačelnik Miloš Vučević, direktor DZ dr Veselin Bojat i Vadim Smirnov, zamenik direktora Kompanije NIS.

Taj centar, jedini te vrste u Srbiji na lokalnom nivou, imaće novu školu za trudnice i dojilje, školu roditeljstva, kao i posebnu obuku za bake i deke kada je reč o njihovom uticanju na očuvanje zdravlja unučadi, odnosno najmlađih. Formiranje te ustanove pri DZ omogućeno je uz podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Grada Novog Sada i NIS.

- Ponosan sam što dobijamo ovakav zdravstveni centar u najstarijem delu grada, koji je namenjen onima koji tek treba da postanu naši sugrađani. Za mene je ovo snažna simbolika, pobeda života. To je i pokazatelj da ulažemo u sve segmente zdravstva, uz borbu protiv virusa - izjavio je Vučević.

KOVID, PA GRADSKA BOLNICA

- NOVE bolnice su uvek potrebne jer ne znate u kojem pravcu može da ide epidemija. I bolnice u Batajnici i Kruševcu a nadam se i ta potencijalno u Novom Sadu, posle će služiti za lečenje drugih bolesti. Novom Sadu je potrebna Gradska bolnica - rekao je Vučević povodom izjave predsednika Vučića o izgradnji kovid-bolnice kod Novog Sada.

Gradonačelnik je uveren da će buduće mame, kao i bake i deke dolaziti u to svojevrsnosavetovalište i da će im programi biti od velike koristi. Zamenik generalnog direktora NIS Vadim Smirnov je istakao je strateško opredeljenja kompanije da unapređuje standard života u lokalnoj zajednici u kojoj deluje i naglasio izuzetnu saradnju sa Gradom Novim Sadom.

Foto N. Karlić

- Prošle godine uložili smo dosta novca u modernizaciju deset novosadskih škola, a ove godine uložićemo u ekologiju.

Centar u Almaškoj ulici imaće i regionalni značaj. Služiće i za edukaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika kao i učenika o u Vojvodini. U obnovu tog objekta uloženo je 55 miliona dinara.

- Škola za trudnice je brend DZ, a kroz nju tokom godine prođe oko 1.500 budućih majki.

- Novina je da ćemo vratiti juvenilnog ginekologa u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bismo imali što zdraviju populaciju - istakao je dr Bojat, napominjući da će u Centru raditi 25 do 30 zdravstvenih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)