POKLONJENA KOBASICA OD 2.037 METARA: Manifestacija u Turiji ove godine održana bez fešte, ali je proslavila humanost

Z. Rajić

01. 03. 2021. u 07:26

POSLEDNjEG vikenda u februaru po tradiciji je održana "Kobasicijada" u Turiji kod Srbobrana, koja u ovogodišnjem, 37. izdanju nije bila otvorena za turiste, jer je zbog korone izostala poseta gostiju sa svih strana, kao i prodaja kobasice na metar po popularnoj ceni.

ПОКЛОЊЕНА КОБАСИЦА ОД 2.037 МЕТАРА: Манифестација у Турији ове године одржана без феште, али је прославила хуманост

Džinovski specijalitet predstavljen u zgradi MZ / Foto L. P.

Tradicija je, međutim, očuvana i po obaranju rekorda, jer od 2013, kad je turijska kobasica, sa dužinom od 2.029 metara ušla u Ginisovu knjigu, svake godine se produžava za metar, tako da ima dva kilometra i onoliko metara koliko manifestacija ima godina. Ovog februara napravljena je kobasica duga 2.037 metara.

Predsednik Udruženja "Kobasicijada" Branislav Stankov rekao je da je za spravljanje ovogodišnje "ginisovke" utrošeno oko dve tone svinjskog mesa, 20 kilograma slatke i 5 kg ljute paprike, po šest kilograma belog luka i bibera i 40 kg soli.

- Poruka ovogodišnje "Kobasicijade" jeste da su humanost i solidarnost najbitniji, posebno u uslovima u kojima se trenutno nalazimo. Najduža kobasica na svetu biće podeljena u humanitarne svrhe - kazao je Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

Paketi "ginisovke" upućeni su na 22 adrese - opštinskim organizacijama Crvenog krsta, gerontološkim centrima i domovima za decu u Vojvodini, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, Narodnoj kuhinji i Udruženju za pomoć MNRO "Biser" u Srbobranu i Bogosloviji "Sveti Arsenije Sremac" u Sremskim Karlovcima.

TAKMIČENjE

KORONA nije sprečila da se u okviru "Kobasicijade" održi uobičajeno takmičenje u spravljanju sveže i kvalitetu suve kobasice. Najbolju svežu kobasicu napravila je ekipa "Zmajevački tamburaši" iz Zmajeva, a za najukusniju suvu kobasicu prvu nagradu je osvojio Nemanja Balint iz Turije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati