ZELENI BORCI SPUSTILI KOPLJE: Ekolozi iz Vrbasa, Srbobrana i Bačke Topole načinili veliki pomak u zaštiti reka i kanala

Z. Rajić

27. 02. 2021. u 14:14

ЗЕЛЕНИ БОРЦИ  СПУСТИЛИ КОПЉЕ: Еколози из Врбаса, Србобрана и Бачке Тополе начинили велики помак у заштити река и канала

Foto ZORT

EKOLOZI iz Vrbasa, Srbobrana i Bačke Topole, udruženi u asocijaciju ZORT ("Zaštitimo ostatke rečnih tokova"), načinili su od kraja januara do danas velike pomake u odbrani Velikog bačkog kanala (VBK) i reka Krivaje i Tise od zagađenja, pre svega industrijskog.

- Uspeli smo da ostvarimo direktne kontakte sa nadležnima za nadzor nad vodotokovima, kao i sa zagađivačima i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Smatramo da je tome doprinela i naša lagana transformacija od "zelenih megdandžija" u promotere cirkularne ekonomije, koja povezuje proizvodnju sa upravljanjem otpadom - rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac.

SPREMNOST Razgovor o zaštiti parka prirode Stara Tisa, Foto ZORT

U rešavanje problema ekolozi su krenuli od parka prirode Stara Tisa, koji se kod Novog Bečeja u Banatu i Bačkog Gradišta u Bačkoj snabdeva vodom iz VBK preko ribnjaka PIK "Bečej". Decenijama onečišćeni VBK dodatno zagađuje Krivaja, koja se u njega uliva, a zatrovana je otpadom iz industrijskih pogona, prvenstveno bačkotopolskih. O zaštiti Stare Tise ekolozi su razgovarali sa predstavnicima ribnjaka, JVP "Vode Vojvodine", VP "Srednja Bačka" iz Bečeja, kao i vikendašima. Jedan od njih, Radivoje Čurović, najavio je da će uskoro biti registrovano udruženje vikendaša Stare Tise za aktivnu borbu za očuvanje parka prirode.

PODRŠKA VLADE VOJVODINE

Nastojeći da dobiju odlučniju podršku za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, Srbobranu i Bačkoj Topoli, ekolozi su zatražili prijem kod predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića. On je reagovao tako što im je u kratkom roku upriličio sastanak sa stručnjacima iz vladinog sektora za zaštitu životne sredine.

Umesto jalovih prozivki i pozivanja na sankcionisanje zagađivača, ekolozi su odlučili da ih posete i sa njima uspostave dijalog o podizanju ekoloških standarda u proizvodnim i prerađivačkim pogonima.

ZAGAĐENJE Prljavština se iz Krivaje prenosi u VBK i Tisu, Foto ZORT

- Saznali smo da je poslednjih godina kafilerija u Bačkoj Topoli odvojila više od milion evra za ekološke investicije. Izgradila je bioprečistač zaprljanog vazduha, jedinstven u Srbiji, kao i primarni prečistač tehničkih otpadnih voda - predočio je Đurđevac.

Ohrabrujuće informacije ekolozi su dobili i na farmi za uzgoj pilića u Bačkoj Topoli, gde su upoznati sa gradnjom postrojenja za primarno i sekundarno prečišćavanje tehničkih voda. Postrojenje, vredno 1,7 miliona evra, trebalo bi, kako je rečeno, da trajno zaustavi zagađenje Krivaje iz ovog pogona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)