PRIZNANJE ZA POŽRTVOVAN RAD: Nagrada “Kapetan Miša Anastasijević“ Domu zdravlja u Loznici (FOTO)

V. MITRIĆ

03. 02. 2021. u 16:16

LOZNIČKI Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ na čelu sa dr Brankom Krasavac dobitnik je nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПОЖРТВОВАН РАД: Награда “Капетан Миша Анастасијевић“ Дому здравља у Лозници (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Priznanje je stiglo jeku borbe protiv virusa korona. Pandemiju je kolektiv ove prestižne zdravstvene ustanove, u saradnju sa Ministarstvo zdralja, lokalnom samoupravom u Loznici, sa Zavodom za javno zdravlje u Šapcu i Istitutom „Batut“, RZZO i drugim relevantnim faktorima za zdravlje ljudi, uz saradnju sa kolegama iz ovdašnje Opšte bolnice, dočekao kao da ima iskustva iz ko zna koliko godina.

U kovid ambulanti od 17.marta prošle godine do 31. januara 2021.godine pregledano je 27.274 pacijenta, uzeto je 6.534 briseva (Antigenska i PCR) od kojih je 1.837 pozitivno ( 7,1 odsto pozitivnih je u odnosu na ukupan broj pregleda a 28 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih).

- U trećem talasu pandemije u Domu zdravlja Loznica inficirano virusom je 53 zaposlenih, što je samo još jedna potvrde njihove požrtvovanostti u radu i držanje do Hipokratove zakletve i brige za svoje pacijijente, kao bližnje svoje -kaže Vlado Markanović, član žirija koji je odlučio da ih „okiti“ visokim uzdarjem koje nosi ime jednog od najvećih zadužbinara svih vremena kod Srba. - Ima li veće zadužbine, nego u ovim uslovima, rizikujući i svoj život bditi nad životima ljudima, svih zaposlenih na čelu sa direktorkom koja ni malo nije štedela sebe, već je pomala i pregledala ljude gde je najvažnije, najneophodnije, često i najteže, uključujući i rad na imunizaciji.

Od 8. januara kada je počela imunizacija na pet punktova zaključno sa 2. februarom vakcinisali su “sinofarm” i “fajzerbiontek vakcinom” 5551 ljudi, a drug dozu već su prilima 123 imunitovana građanina.

Foto: V. Mitrić

U trijaži je od 17. marta do danas angažovano 17 lekara i 19 medicinskih sestara i tehničara od kojih su neki volonteri i danas i 12 laboranata. Na pedijatriji gde takođe postoji trijažni punkt za decu i mlade je angažovano 12 lekara i 16 medicinskih sestara (stalno zaposleni i volonteri).

U kovid ambulantu dnevno je dolazilo nam preglede i više od 300 ljudi. Neki od lekara, poput dr Ane Ilić, imali su i po 100 pregleda u smeni. Ekipe lekara i sestara ostajali su i satima, posle isteka radnog vremena, kako bi zbrinuli sve pacijente.

Mlada doktorka Ana Ilić je među onika koji su pokazali najveće znanje, umeće, sposobnost, hrabrost, posvećenost poslu i pacijentima kad je najpotrebnije. Sa više mesta predlagana je za posebno nagradu, ali se ljubazno zahvalila rečima:

Foto: V. Mitrić

-Mi smo uspešni kad smo dobar tim, a dobar tim smo i nema potreba da se neko izdvaja. Radimo kako mislimo da je najbolje.To je naš izbor u životu.

Veliki posao uradili su i stomatolozi ove ustanove, koji u najtežim trenucima nisu ostavljali pacijente na cedilu, već su ih primali, ne samo kao hitne slučajeve. To važi i za ginekologe i za druge delove ustanove.

Nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“ dve decenije, u okviru manifestcije „Put ka vrhu“ dodeljuju, u Srbiji i Republici Srpskoj, novosadska Media invent, Univerzitet u Novom Sadu i privredne komore, sa ove strane reke Drine i Save i Dunava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)