VAŽNA JE TRADICIJA: Bunjevci u Subotici prikazali običaj Velikog prela

J. L.

02. 02. 2021. u 01:02

IAKO zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti proslavljen Dan velikog prela, 2.februar, jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke manjine, Nacionalni savet Bunjevaca prikazao je kako se od davnina čuvao ovaj običaj.

ВАЖНА ЈЕ ТРАДИЦИЈА: Буњевци у Суботици приказали обичај Великог прела

Foto: J. Lemajić

- Nacionalni praznik obeležavamo s porukom da tradiciju ne prekidamo, već da praznik obeležavamo onako kako možemo i da se nadamo boljim danima kada će se prelo, kao i ceo život, vratiti u normalu - poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dodajući da ovo nije prvi put da se prelo obeležava na drugačiji način. - Svakako da je za vreme ratova bilo sasvim drugačije, za vreme Španske groznice, a evo to nas je dočekalo i u 21. veku, ali to ne znači da smo odustali od bilo čega što je za nas važno i od onoga što smo.

Tradicija je zadržana i u izboru najlepše preljske pesme, a nagradu je ove godine ponela pesma „Salaš na brigu" Alise Prćić. Kako je i sama kazala, salaš joj je oduvek bio izvor inspiracije, mesto na kojem je odrasla i provela srećno detinjstvo, a koje danas još jedino živi u njenim pesmama.

- Zbog toga i pišem, da ostavim svom sinu i drugoj deci, jer bih želela da ti običaji ostanu živi, pa makar i u pesmi - kazala je Prćić. - Inače dosta često obilazim salaše i danas skoro da ih nema. Gde su nekada bili salaši, ostale su samo po koje ruševine, đeram ne znam ni da li negde može da se nađe, tako da samo pisani trag može da ostavi neko sećanje, jer mislim da salaša više neće biti u skorije vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024