SVETI SAVA KAO INSPIRACIJA: Nagrađeni najbolji đaci u Subotici

J.L.

01. 02. 2021. u 15:35

U OKVIRU šestih Dečjih svetosavskih dana, koji se održavaju u Subotici, danas su dodeljene nagrade đacima koji su učestvovali na likovnom i literarnom konkursu na temu Svetosavlja.

СВЕТИ САВА КАО ИНСПИРАЦИЈА: Награђени најбољи ђаци у Суботици

Foto: J.L.

Iako se cela manifestacija zbog epidemioloških mera održava u izmenjenoj formi, do sada je bilo najveći broj učesnika na likovnom i literarnom konkursu. Svoje umeće pokazali su đaci iz 12 subotičkih osnovnih škola, kao i gosti iz OŠ „Dragutina Tadijanovića“ iz Vukovara, Muzičke škole iz Istočnog Sarajeva i Srpskog zabavišta, osnovne škole i gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

Za najbolje radove na likovnom konkursu nagrađeni su učenici nižih razreda Hana Ahmetagić (OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“), Kira Kakosi (OŠ „Sečenji Ištvan“) i Milan Vukša (OŠ „Ivan Goran Kovačić“) i učenici viših razreda Doris Tekenješ (OŠ „Sečenji Ištvan“), Žofia Dudaš (OŠ „Sečenji Ištvan“) i Mila Jelić (OŠ „Jovan Mikić“). Najbolje literarne radove napisali su učenici nižih razreda Vukašin Đuran (OŠ „Jovan Mikić“), Lena Vatralj (OŠ „Dragutina Tadijanovića“) i Teodora Ćojder (OŠ „Jovan Mikić“) i učenici nižih razreda Sofija Gajić (OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“), Roberta Brdarić (OŠ „Dragutina Tadijanovića“), Iva Marić (OŠ „Jovan Mikić“) i Lena Đorđević (OŠ „Sečenji Ištvan“).

Nagrađene učenike pozdravio je đakon Lazar Đačić iz hrama Svetog vaznesenja gospodnjeg poručivši koliko je značajno da ostanemo na putu koji nam je utemeljio Sveti Sava.

-Ovom manifestacijom se sećamo Svetog Save i imamo jedan prelep ikonostas dečjih radova, ne zna se koji je lepši i vidi se koliko su deca bila kreativna i inspirativna da što lepše oslikaju lik Svetog Save. Mi se vekovima pitamo ko je bio Sveti Sava i zašto je on toliko značajan za nas da i posle toliko vremena pričamo o njemu i slavimo ga. Njegov život su obeležile vera, nada i ljubav – poručio je đakon Lazar Đačić.

– On je verovao u Boga, ali je verovao i u čoveka, napustio je arhiepiskopski presto sa verom da drugi mogu to da čine bolje. Biti na svetosavskom putu znači stvarati bolje ljude nego što smo mi sami.

Nada se ogledala u svakom segmentu njegovog života. On je napustio dvor i krenuo iz početka, i time nam pokazao da i mi možemo da krenemo od nule, da od ničega možemo da napravimo nešto, a svaki deo ove manifestacije nam govori baš to. Siguran sam da će se Subotica prepoznavati po ovoj manifestaciji. Sveti Sava je sve radio bez interesa i boreći se za svoju zemlju i narod. On je poziv da se vratimo sebi i otkrijemo čoveka u sebi samom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)