TRAŽE PUT DO ZAKOPANE ISTINE: U Valjevu formiran anketni odbor za otkrivanje grobnice žrtava komunista posle 1945.

B. PUZOVIĆ

20. 01. 2021. u 08:25

ANKETNI odbor za otkrivanje tajnih grobnica žrtava komunista posle Drugog svetskog rata na teritoriji Valjeva, koji je formirala Skupština grada, nije ideološka komisija, niti istražni organ, a najmanje je sud.

ТРАЖЕ ПУТ ДО ЗАКОПАНЕ ИСТИНЕ: У Ваљеву  формиран анкетни одбор за откривање гробнице жртава комуниста после 1945.

Foto B. Puzović

Nismo nikakva kaznena ekspedicija koja bi zloupotrebila pozicije vlasti, uzimajući pravdu u svoje ruke, kao što su radili oni koji su skoro svaku porodicu u Valjevu zavili u crno, neposredno po formiranju nove komunističke vlasti - istakao je odbornik Srpskog patriotskog saveza u Skupštini grada na Kolubari Nebojša Tadić i naglasio da će pomenuto telo ohrabriti porodice ubijenih da pruže informacije, svedočenja i dokaze, a stupiće u kontakt i sa državnom komisijom za otkrivanje zločina i tajnih grobnica u Srbiji.

OKVIRNE PROCENE I MOGUĆE LOKACIJE

TADIĆ je javnosti predstavio Dragana Bogdanovića i Ljubinka Andrića, dvojicu od ukupno sedmoro članova Anketnog odbora. A, svojevremeno, prilikom posete gradu na Kolubari, sekretar Vladine Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. mr Srđan Cvetković je podsetio na procene da u Kolubarskom okrugu ima oko 700 osoba u tajnim grobnicama, na šest-sedam lokacija, među kojima su Peti puk, Veselinovci i Topalovac.

Najavljuje i to da će zatražiti podatke i dokumentaciju iz sefova Ozne i Udbe koje su otvorene za stručnu javnost i državne organe. Uz pomoć lokalnih arhiva, muzeja u Valjevu, sudskih, policijskih i bezbednosnih institucija tražiće informacije koje bi mogle da pomognu u rasvetljavanju događaja iz, smatra, jednog tragičnog perioda.

- Trebalo bi da utvrdimo koliko su tačne priče koje kolaju Valjevom, o tome da je neposredno posle Drugog svetskog rata ovde likvidirano više hiljada civila, da se pronađu mesta egzekucija i lokacije tajnih, neobeleženih grobnica - kaže Tadić.

- Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom, rasvetljavanjem događaja, utvrđivanjem njihove nevinosti, opojavanjem posmrtnih ostataka, ljudskim i srpskim pravoslavnim sahranama, paljenjem sveća, obeležavanjem grobnica, podizanjem spomenika...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)