ŽIG POTVRDA KVALITETA: Inicijativa za vraćanje robnog znaka "Najbolje iz Vojvodine" koji se nije dodeljivao od 2016.

J. LEMAJIĆ

13. 01. 2021. u 05:48

POKRAJINSKI sekretarijat za privredu i turizam ponovo radi na uspostavljanju oznake "Najbolje iz Vojvodine", koja ne samo da govori o kvalitetu proizvoda nego i gde je i, kako on nastao.

ЖИГ ПОТВРДА КВАЛИТЕТА: Иницијатива за враћање робног знака Најбоље из Војводине који се није додељивао од 2016.

Foto D. Dozet

Do sada su taj znak nosili uglavnom prehrambeni, industrijski i zanatski proizvodi, a u planu je da se proširi i na turističke usluge i destinacije.

Foto Promo

U nastojanju da pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, Vlada AP Vojvodine je 2004. godine ustanovila oznaku "Najbolje iz Vojvodine", ali se prestižno zvanje nije dodeljivalo od 2016. godine. Kako objašnjava Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, robni znak "Najbolje iz Vojvodine" na proizvodu potvrđuje da je on ušao u porodicu najkvalitetnijih, uz veoma stroge primene kontrole kvaliteta.

Foto Z. Jovanović

 

- Ovim projektom prepoznato je i nagrađeno nastojanje proizvođača da zaštite jedinstven brend sa izuzetnom reputacijom.

Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda - poseduju sertifikat HACCP i standard ISO - predočava Ivanišević.

- Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih i proizvoda domaće radinosti.

Ipak, mnogo više bi trebalo učiniti na polju veće upotrebne i praktične vrednosti proizvoda koji ovaj znak nosi, te isti proširiti i na usluge.

Naročito na sektor turizma, a verujem da bi to podstaklo turističke delatnike da kvalitet svojih usluga podignu na viši nivo, koji će zadovoljavati propisane kriterijume.

INFORMACIJE NA ŠEST JEZIKA

- U saradnji sa "Telekomom Srbija" za AP Vojvodinu, Pokrajinski sekretarijat će otvoriti i besplatnu telefonsku liniju za sve zainteresovane koji žele da konkurišu, kako bi se, potpuno besplatno, jednim pozivom, informisali o svemu - najavljuje Ivanišević (na slici).

Foto J. L.

- Moramo imati na umu da je Vojvodina podneblje gde živi više od 21 nacionalne zajednice, te gde je u upotrebi čak šest jezika. Zato ćemo među prvima svoje konkurse objavljivati uz prevod na svim jezicima u službenoj upotrebi, uključujući i romski jezik.

Sekretarijat je već preduzeo određene korake za ponovno uspostavljanje znaka i nastojaće da udahne novi život ovoj izuzetnoj ideji, u saradnji sa Fondom "Evropski poslovi" AP Vojvodine i "Jugoinspektom", najstarijom i najvećom državnom stručnom akreditovanom i međunarodno priznatom kontrolnom organizacijom u Srbiji i regionu.

Foto Privatna arhiva

- Ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvoda i kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika - dodaje Ivanišević.

Sredstva Sekretarijata udružena su i sa Razvojnim fondom Vojvodine te će sekretarijat subvencionisati kamate za sve kredite, da bi, ukoliko je moguće, bili beskamatni, ali isto tako, deo kredita se uopšte ne bi vraćao.

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)