UB IZNEDRIO VELIKANE: Srpska varošica poznata po značajnim ličnostima

Branko Puzović

10. 01. 2021. u 14:14

NAJPOZNATIJI po ukrštenim rečima, kao varošica sa dva slova, Ub je nadaleko čuven po brojnim znamenitim ličnostima, poreklom iz srca plodne Tamnave.

УБ ИЗНЕДРИО ВЕЛИКАНЕ: Српска варошица позната по значајним личностима

Foto B. Puzović

Ubljani su bili naučnici, pisci, filozofi, političari, lekari, državnici, fudbaleri... Ub je jedinstven i kao primer poštovanja i pažnje za svoje nekadašnje i današnje poznate sugrađane, ma gde bili.

Svetomir Nikolajević, rođen u ubskom selu Raduša 1844. godine, pisao je eseje, studije, književne portrete i kritike, bio profesor beogradske Velike škole, na Katedri za opštu istoriju književnosti, potom i rektor, član Srpske kraljevske akademije. Bio je gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova, a 1894. godine i premijer srpske vlade, među osnivačima tadašnje Srpske radikalne stranke, Društva "Sveti Sava" i masonske lože "Pobratim". Bio je 1915. godine prvi Srbin nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Dvaput penzionisan i vraćan u državnu službu. Bez dvoumljenja odbio je 1915. godine ponudu nemačkog cara da bude civilni guverner okupirane Srbije...

Raša Plaović, Foto Vikipedija

- U plejadi značajnih Ubljana je Branislav Petronijević, rođen u selu Sovljak, čuveni srpski filozof, redovni profesor Visoke škole koja je prerasla u beogradski Univerzitet, bio je član Srpske kraljevske akademije - kaže Radovan Puletić, urednik kulturnog programa u Ustanovi kulture u Ubu.

- Njegovom zaslugom naučni svet obogaćen je sa 52 novine. Proglašen je za najvažniju ličnost valjevskog kraja svih vremena.Ubska gimnazija nosi njegovo ime.

Svetomir Nikolajević, Foto arhiva OŠ Raduša

UBLjANIN je Raša Plaović, glumac, pozorišni reditelj, teoretičar i pedagog, dramski pisac, koji je diplomirao na Filozofskom i Građevinskom fakultetu u Beogradu. Na sceni Narodnog pozorišta pojavio se 1921. godine, bio prvak i direktor drame, reditelj, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, njegovi đaci, između ostalih, bili su velikani glumišta Ljuba Tadić i Petar Banićević. Njegovo ime nosi scena Narodnog pozorišta u Beogradu, Amatersko pozorište u Ubu i godišnja nagrada najboljem srpskom glumcu.

- Ustanova kulture u Ubu svake godine u novembru organizuje smotru najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije - kaže Puletić.

- To je svojevrsni omaž Radomiru Raši Plaoviću i Aleksandru Popoviću, čije se biste nalaze ispred Ustanove kulture. Aca Popović, takođe Ubljanin, jedan je od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca. Autor bogatog opusa drama za decu, scenarija za TV serije, više od 50 pozorišnih komada.

SPISAK

POZNATI Ubljani su i Vojislav Tankosić, major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača "Crne ruke", zatim Ljubiša Jocić, novinar, režiser, poeta, prevodilac, ekscentrični nadrealista, Ratko Čolić, igrač Partizana, jugoslovenski fudbalski reprezentativac, njegovo ime nosi loža ovdašnjeg stadiona, Miroslav Selaković Falja, legendarni predsednik opštine, za koga se vezuje privredni, kulturni, sportski i svaki drugi preporod varošice u sedmoj deceniji prošlog veka, posthumno mu je dodeljena Povelja počasnog građanina. Takođe, dr Milan Nedeljković, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, interventni kardiohirurg, predsednik Gradske opštine Vračar, počasni građanin Uba, dr Miroslav Perišić, istoričar, direktor Arhiva Srbije...

NAJPOZNATIJI fudbaler poreklom Ubljanin svakako je legendarni Dragan Džajić. Najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena, treća Zvezdina zvezda, sa kojom je pet puta osvajao državno prvenstvo i četiri nacionalna kupa. Crveno-beli dres nosio je rekordnih 590 puta, postigao 287 golova. Dugogodišnji kapiten jugoslovenske reprezentacije, za koju je nastupio 85 puta. U nizu priznanja je i Plaketa počasnog građanina Uba, a gradski stadion nosi njegovo ime.

Aca Popović, Foto Kulturni centar Ub

Fudbalski asovi Ubljani su i Dušan Savić, prvotimac Crvene zvezde, u 410 mečeva postigao 266 golova, bio treći strelac u istoriji kluba, u crveno-belom dresu osvojio dve šampionske titule, jednom nacionalni kup. Jedna tribina ubskog stadiona "Dragan Džajić" nosi ime Dušana Savića. Radosav Petrović, nekadašnji je igrač Partizana i fudbalski reprezentativac Srbije, ubski park nosi njegovo ime. Uroš Matić igrao je sedam utakmica za reprezentaciju, učestvovao je na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Ukrajini...

POČAST Stadion nosi ime najslavnijeg fudbalera, Foto B. Puzović

Najveće fudbalsko ime je stekao Nemanja Matić, standardni prvotimac Mančester junajteda, višestruki državni reprezentativac. Dva puta srpski fudbaler godine, člana Idealnog tima Premijer lige... Finansira FK Jedinstvo, jedna ulica u Ubu nosi njegovo ime. Poznato je i da Nemanja, čim dođe u Ub, u seoskoj prodavnici u rodnom Vrelu, izmiri sve dugove seljana.

Slava Fudbalski asovi Dragan Džajić i Nemanja Matić, Foto B. Puzović

- Imamo onog koji je igrao za reprezentaciju sveta, sa brojem 11, ili onog sa devetkom na dresu, za razoružavanje Arsenala, i onog iz Čelsija i Mančestera - kaže Puletić. - I onog koji Nemcima protura kroz noge, na Svetskom prvenstvu. I nikog znamenitog, bilo da je bio akademik, glumac, pisac, lekar, fudbaler - ne zaboravljamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!