NEGOVANJEM TRADICIJE BRIŠU BARIJERE: Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj" organizovalo 6. festival folklora Srba iz regiona

S.Bajić

28. 12. 2020. u 13:54

ZAVIČAJNO udruženje „Sava Mrkalj“ je i ove godine nastavilo da neguje tradiciju organizacijom šestog po redu „Festivala folklora Srba iz regiona“, koji je po prvi put upriličen „onlajn“, preko društvenih mreža.

НЕГОВАЊЕМ ТРАДИЦИЈЕ БРИШУ БАРИЈЕРЕ: Завичајно удружење „Сава Мркаљ организовало 6. фестивал фолклора Срба из региона

Foto ZSU Sava Mrkalj

Naime, nastupi kulturno- umetničkih društava su snimani na različitim lokacijama a festival je obogaćen i dodatnim nastupima sa prethodnih manifestacija, pa je sve prenošeno putem interneta.

- Reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona- kaže Zorica Vlajnić, predsednica udruženja „Sava Mrkalj“.- Želja je da predstavimo, prenosimo i očuvamo izvorne krajiške igre, pesme i ples. Zato smo i u ovim uslovima pandemije virusa korona i nestabilne epidemiološke situacije, po prvi put, održali festival u onlajn formatu na jutub platformi i fejsbuk stranici našeg udruženja.

Festival po tradiciji, kako Vlajnićeva ističe, okuplja veliki broj kulturno-umetnčkih društava Srbije koje čine Srbi poreklom iz regiona i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju životnu nit sa zavičajem. Širom Srbije, a naročito Vojvodine, danas aktivno radi veliki broj kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa koje neguju bisere srpske izvornosti.

- Pored društava iz Srbije, učestvuju i čuvari tradicije iz država regiona, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu a koji i dalje žive na tim prostorima. Zato smatramo da je festival od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Publika je ove godine imala priliku da uživa u igri, pesmi i običajima Srba sa prostora Korduna, Like, Grmeča, Crne Gore, Kosova i Metohije, Dubičkog Potkozarja, Kumanova i Zapadne Slavonije – rekla je Vlajnićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)