ZAGAĐENJE KOJE PEČE OČI: U Veliki bački kanal kod Srbobrana puštena jarkocrvena tečnost, ekolozi tvrde da je čist otrov

Z. RAJIĆ

24. 12. 2020. u 07:26

U Veliki bački kanal (VBK) kod Srbobrana ove sedmice puštena je jarkocrvena tečnost, za koju aktivisti Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) tvrde da je čist otrov.

ЗАГАЂЕЊЕ КОЈЕ ПЕЧЕ ОЧИ: У Велики бачки канал код Србобрана пуштена јаркоцрвена течност, еколози тврде да је чист отров

Zagađen kanal / Foto EPOS

Prema lokaciji zagađenja i vrsti otpada, ekolozi su zaključili da je VBK onečistila kompanija "BSP doradni centar", koja se bavi proizvodnjom i plasiranjem semenske robe.

- Znajući čime se kompanija bavi, ispušteni otpad nije nimalo naivan. Verovatno je reč o insekticidu za zaštitu semena, na šta su nam ukazali i lovci. Odmah smo o tome obavestili opštinsku inspektorku za zaštitu životne sredine, koja se oglasila nenadležnom - rekao je predsednik EPOS Dragan Kurjački.

On je predočio prepisku sa inspektorkom Ljiljanom Belić, koja je odgovorila da "otpadne vode nisu u nadležnosti lokalne samouprave, kao ni otrovi", i preporučila mu da se obrati pokrajinskoj inspekciji. Kurjački se, međutim, obratio predsedniku opštine Radivoju Debeljačkom, kojem je pokazao fotografije i video-snimke sa lica mesta, posle čega je Debeljački pozvao inspektorku i naložio joj da snimi stanje na terenu, napravi zapisnik i obavesti nadležne institucije.

- Dobili smo prijavu građana da je došlo do ispuštanja otpada u atmosferski kanal u blizini "Doradnog centra" u Srbobranu. Istog momenta izdat je nalog inspektorki da izađe na teren. Lokalna samouprava, dok odgovornost snosi ova vladajuća većina, neće tolerisati zagađivače. Zalagaćemo se da ovakvi primeri uništavanja životne sredine ne prođu nekažnjeno - izjavio je Debeljački.

U "BSP doradni centar" kategorički demantuju da su zagadili VBK, naglašavajući da kompanija "nema toliko otpadnih voda".

- Proces tretiranja semena je tako koncipiran da hemijski preparati ne mogu da dospeju u kanalizacionu mrežu, jer je to zatvoren tehničko-tehnološki proces, gde se nanošenje preparata na zrna vrši u zatvorenim automatskim mašinama, zaprašivačima - rekla je za "Novosti" Ljiljana Milošević, direktorka marketinga i pi-ar kompanije BSP. - Obišao nas je fitosanitarni inspektor, koji je konstatovao da je sve regularno u radu i procesima doradog centra, i u skladu sa zakonom".

"ISPIRANjE" KRIVICE

Kurjački je reagovao i na "sanaciju" akcidenta.

- To je urađeno tako što je u glavnu kanalizacionu cev ubačena velika količina čiste vode i sav isprani sadržaj pušten u VBK, umesto da je sadržaj iz cevi ispumpan i lagerovan kao opasna materija - istakao je Kurjački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće