"MAGAREĆA KLUPA" KAO DEO POSTAVKE: Stara Protina škola u Brankovini kod Valjeva dobila nove eksponate

B. PUZOVIĆ

30. 11. 2020. u 10:56

NOVA muzejska postavka u Brankovini kod Valjeva, koja se ponosi bogatom istorijom i znamenitim ličnostima - u školi prote Mateje Nenadovića, vojvode, diplomate, pisca prvog srpskog ustava i zakona, prvog predsednika vlade i autora poznatih "Memoara" - prikazuje početke pismenosti u Srbiji tokom 19. veka.

МАГАРЕЋА КЛУПА КАО ДЕО ПОСТАВКЕ: Стара Протина школа у Бранковини код Ваљева добила нове експонате

Foto B. Puzović

Eksponati su skamije, katedre i brojna učila iz tog perioda, pa čak i "magareća klupa" za nestašne đake...

Stara Protina škola, kako joj glasi zvanični naziv, izgrađena je 1836. godine i najstariji je objekat u kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini, postojbini čuvenih Nenadovića i najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović. To je, ujedno, i prva građevina u kompleksu koja je konzervatorski obrađena.

- Slična postavka se ne može videti ni u jednom drugom muzeju, jer se nalazi u autentičnom objektu i sačuvana je kao kompletna celina - kaže autor izložbe, kustos i istoričar Narodnog muzeja u Valjevu Marina Ćirović. - Kuriozitet je rekonsturisana učionica iz 19. veka, sa originalnim školskim nameštajem, dopunjena nastavnim sredstvima iz botanike, zoologije i matematike, te nekoliko savremenih efekata, poput školskog zvona, klepetuše, koje se začuje prilikom ulaska u prostoriju.

ATRAKCIJA Zgrada u zavičaju prote Mateje Nenadovića, Foto B. Puzović

Postavka obuhvata osnivanje Velike škole u Beogradu 1808, a izloženi eksponati su rezultat istraživanja u Arhivu Srbije, te snimci umetničkih slika Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Sime Milutinovića Sarajlije... U nekadašnjoj školskoj zbornici su pribor za pisanje, udžbenici, časopisi, učila iz zemljopisa. Sve je pristiglo iz Pedagoškog muzeja u Beogradu - a posetioci mogu da čuju i odlomke iz "Memoara prote Mateje Nenadovića", koji svedoče o vremenu kada je i on bio đak..

"VREMEPLOV"

U SKAMIJAMA će deca-posetioci probati da pišu perom i mastilom, kako su to činili đaci iz protinog doba. U izradi nove postavke u protinoj školi, koja je pod zaštitom države kao spomenik od velikog značaja, pored Marine Ćirović su još učestvovali i zaposleni u ovdašnjem Narodnom muzeju, a dizajn je osmislio Dušan Arsenić iz Valjeva.

- Stara škola je za posetioce otvorena 1984, povodom 180 godina od Prvog srpskog ustanka - podseća direktor Narodnog muzeja u Valjevu Jelena Nikolić Lekić. - Najveću vrednost tada je predstavljala rekonstuisana učionica s kraja 19. veka, a danas je nova postavka u ovom autentičnom objektu prilagođena vremenu u kom živimo, pa je formirana u skladu sa novim istoriografskim saznanjima, razvojem muzeološke metodologije i savremenim načinom dizajna, odnosno prezentacije građe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina