DISCIPLINA IH ŠTITI OD VIRUSA: Novosadska škola “Milan Petrović”, iako ima specifične učenike, uspeva da sprovede sve preporučene mere

S. BAJIĆ

26. 11. 2020. u 18:22

U ŠOSO "Milan Petrović" sa domom učenika, gde predškolsku ustanovu, osnovnu školu i srednju školu pohađa 600 dece sa smetnjama u razvoju i dece sa invaliditetom, a o njima brigu vode 304 zaposlena, postižu se odlični rezultati u zaštiti od korone.

ДИСЦИПЛИНА ИХ ШТИТИ ОД ВИРУСА: Новосадска школа “Милан Петровић”, иако има специфичне ученике, успева да спроведе све препоручене мере

Osnovci na redovnoj nastavi / Foto M. P.

To potvrđuje i Violeta Strahinjević, direktorka specifične obrazovne ustanove koja broji čak 30 objekata u gradu i ističe da je trenutno stanje - samo jedan učenik pozitivan sa blažim simptomima a da je 14 učenika, koji su bili u kontaktu sa zaraženima, u izolaciji. Takođe, šestoro nastavnika je pozitivno sa blagim simptomima a petoro, koji su bili u kontaktu, u izolaciji je.

- Mere su urodile plodom - potvrđuje Strahinjevićeva. - Kao i sve druge škole, tako i mi poštujemo preporuke epidemiologa i Ministarstva prosvete. Brinuli smo zbog dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, da li će hteti da nose maske, ali u saradnji sa roditeljima, uspeli smo u tome u velikom broju slučajeva. Takođe, naši nastavnici i vaspitači kroz razne radionice motivišu đake da nose maske i brinu o zaštiti.

Pored zaštitnih maski i lične higijene, u školi su obezbeđeni viziri i mere koje podrazumevaju dezinfekciju, merenje temperature, česte kontrole, dezobarijere.

- Veoma smo oprezni i sarađujemo sa roditeljima koji čim primete simptome, reaguju i vode decu kod lekara. Povratak u školski kolektiv je tek uz odobrenje lekara. Takođe, brinuli smo da li će deca sa autizmom hteti da nose maske, posebno sada kada se situacija pogoršava. Veliki broj dece je uspeo u tome zahvaljujući pre svega roditeljima i saradnji sa nastavnim kadrom, što je veoma značajno za kolektiv jer smo u zdravstvenom riziku.

Osnovci, kako potvrđuje Strahinjevićeva, redovno pohađaju nastavu, s obzirom na to da škola ima dovoljno prostornih kapaciteta, izuzev učenika za koje su lekari preporučili da izostaju. Reč je o deci sa slabijim imunitetom, a njih je oko pet odsto.

- Srednjoškolci uče i onlajn i smenjuju se na nastavi svake dve nedelje, prva i druga godina sa trećom i četvrtom. To je neophodno jer je kod nas zastupljen praktičan rad. Imamo mnogo obrazovnih profila u srednjoj školi i deca lakše usvajaju znanje na praksi - zaključila je Strahinjićeva.

POSEBNE MERE U DOMU

U OKVIRU ŠOSO "Milan Petrović" je Dom učenika.

- Tamo su uvedene specifične mere, s obzirom na to da deca tu provode 24 časa dnevno. S druge strane, to je bitno jer roditelji ne moraju da dolaze i putuju iz udaljenih mesta iz Srbije ili Republike Srpske. Za sada sve veoma dobro funkcioniše - ističe direktorka Violeta Strahinjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri