PRIVREMENI I GODINAMA KRŠE ZAKON: Trećini od 12 vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća u Smederevu istekao mandat

J. ILIĆ

17. 11. 2020. u 12:26

OD ukupno 19 direktora javnih preduzeća i ustanova u Smederevu, više od polovine - njih čak 12 - su vršioci dužnosti, a trećini je "privremeni" mandat istekao još pre nekoliko godina, što znači da su na funkcijama protivzakonito.

ПРИВРЕМЕНИ И ГОДИНАМА КРШЕ ЗАКОН: Трећини од 12 вршилаца дужности директора јавних предузећа у Смедереву истекао мандат

Foto N. Živanović

Rekorder je direktor JP "Gradsko stambeno" kojem v. d. status - umesto 12 meseci, kako je propisano Zakonom o javnim preduzećima - traje šest godina! Tadašnji saziv Skupštine grada ga je imenovao u julu 2014, pa proizilazi da svaki dokument koji je potpisao od polovine 2015, jednostavno, nema pravnu snagu.

Duže od tri godine na v. d. funkcijama su i čelnici "Vodovoda" i JP "Zelenilo i groblja", a u "crvenom" je i rukovodilac Predškolske ustanove.

A, o tome da ovo, ipak, nije lokalni "specijalitet", svedoči i slična praksa u državim preduzećima, pa je, tako, na čelu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu vršilac dužnosti kojeg je Vlada Srbije imenovala još 2015.

IMENA

NA čelu JP "Gradsko stambeno" je Jovan Đokić, JP "Vodovod" vodi Srđan Stojković, rukovodilac JKP "Zelenilo i groblja" je Violeta Maksimović, dok je Mirjana Perić v. d. direktora PU "Naša radost".

U Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva privremeni status još traje Dejanu Radovanoviću.

Opozicija ovo naziva "partokratijom".

- Javna je tajna da se v. d. statusom ti direktori drže pod kontrolom, jer su politički birani i lako ih je smeniti - smatra šef opozicione odborničke grupe u Skupštini grada pod nazivom "Metla 2020" Nebojša Jovanović.

SMENA UMESTO KONKURSA

OVA tema je, pre izvesnog vremena, dovela do još jednog raskola u smederevskoj vladajućoj garnituri. Tadašnji predsednik Skupštine grada Bogoljub Spasojević je javno, tokom jedne od konferencija za medije, prozvao čelnike lokalne samouprave upravo zbog nezakonitog funkcionisanja preduzeća sa v. d. direktorima kojima je mandat istekao.

Zahtevao je da se o tome raspravlja u gradskom parlamentu, te da potom budu raspisani konkursi, ali je jedini epilog bila njegova smena sa funkcije.

- Vršioci dužnosti, često, nisu dovoljno kvalifikovani, pa je pitanje da li bi prošli na konkursu, a najopasnija posledica takvih kadrovskih rešenja je činjenica da oni protivpravno odlučuju o mnogim važnim pitanjima: od zapošljavanja, do ugovora koji vrede milione. Posebna priča je to što se kroz ta partijska preduzeća, efikasno i legalno, "ispumpava" novac iz budžeta.

Ipak, slika nezakonitog upravljanja gradom bi bila još lošija da se, posle nedavnih lokalnih izbora, nisu dogodile i neke kadrovske promene, pa su novi odbornici Skupštine grada u Smederevu zamenili šest dotadašnjih direktora, od kojih je većina bila u v. d. statusu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković