LEPOTA U OBJEKTIVU: Kako je u Lapovu nastala jedina specijalizovana foto-kuća u čitavoj Srbiji

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 11. 2020. u 09:11

POLjOPRIVREDNE objekte porodičnog domaćinstva u Lapovu, koje je od roditelja nasledio pre tri godine, Božidar Anđelković (77) iz Novog Sada je preuredio u nesvakidašnju foto-kuću.

ЛЕПОТА У ОБЈЕКТИВУ: Како је у Лапову настала једина специјализована фото-кућа у читавој Србији

Foto Z. Gligorijević

Onda je, uz podršku ovdašnje lokalne samouprave i kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja" - u čijoj galeriji je lane organizovao i samostalnu izložbu - ovaj nesvakidašnji prostor otvorio za sve koji su zainteresovani za umetničku fotografiju, te njeno izlaganje i promovisanje.

- Obezbedio sam svetla i interesantne rekvizite, imam sve uslove za snimanje, a tu su još atelje za održavanje slikarskih radionica i muzejsku zbirku iz oblasti fotografije. Ipak, najviše sam ponosan na to što sam i dvorište uspeo da prilagodim snimanju umetničkih fotografija. Jer, ove godine je ovde bilo tridesetak "fotogeničnih" biljaka, među kojima su posebnu pažnju namernika privlačili bordo-crveni i žuti suncokreti iz Holandije - objašnjava Anđelković koji je, inače, diplomirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu, fotografijom se bavi od 1974, a tokom poslednje decenije je i član Foto-kluba "Vojvodina" iz Novog Sada.

Tokom leta se ovde svakodnevno radilo i originalni ambijent je mnogim devojkama zainteresovanim za modeling pomogao da sačine atraktivni portfolio. Zato će Anđelković uskoro odabrati 120 fotografija koje će dogodine, u izložbenom delu foto-kuće, zameniti sadašnju postavku od 55 radova.

- Prostor ne iznajmljujem i one koji žele da se fotografišu u mojoj bašti to ništa ne košta, ali ne plaćam ni modelima koje fotografišem. Tako je jedna vlasnica butika sa unikatnom etno-odećom iz Beograda dovela manekenku da ovde snime set reklamnih fotografija, a dolaze i članovi raznih foto-klubova - zaključuje Anđelković.

PET SATI ZA 900 POZA

POTENCIJALNE modele iz Beograda, Kragujevca i Novog Sada Anđelković nalazi posredstvom "Fejsbuka" i kaže da je - osim želje da budu ispred objektiva - najvažnije to da imaju prijatno lice i da nisu namćori.

- Fotografisanje devojke iz Beograda u čak 900 poza je trajalo pet sati. To je psihološki "pipav" i dug posao, ali sam uporan - kaže autor, koji trenutno priprema izložbu na temu "Tito i mi", a koristi predmete sa Šabačkog vašara i iz jednog restorana kod Paraćina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća