BOGAT PROGRAM „MUZEJA ZA 10“: Leskovački Narodni muzej spreman za još jednu manifestaciju

I. Mitić

06. 11. 2020. u 17:57

NARODNI muzej u Leskovcu je i ove godine deo najveće nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10“, a njena tema je „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“. Posetioce ove ustanove očekuje bogat program kojim će biti obeleženi i Međunarodni dan muzeja, Nacionalna nedelja muzeja kao i 16. Evropska noć muzeja.

БОГАТ ПРОГРАМ „МУЗЕЈА ЗА 10“: Лесковачки Народни музеј спреман за још једну манифестацију

I. Mitić

Ovogodišnja manifestacija je, zbog trenutne epidemiološke situacije, pomerena i održava se od 9. do 14. novembra kada će ulaz za sve posetioce biti besplatan. U Leskovcu će, pored stalnih postavki, biti otvorene izložbe „Pet priča“ mladog umetnika iz Smederava koji izlaže pod pseudonimom Mili2nd, izložba i revija radova učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“, pod imenom „Iz muzejskih vitrina“, kao i veliki broj radionica za decu i odrasle.

I. Mitić

- Pozivamo posetioce da nam se pridruže i da tokom obilaska snime kreativan video kojim će prikazati njihov boravak u muzeju na zanimljiv način. Najkreativniji i najzabavniji video biće nagrađen od strane organizatora nacionalne manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva – ističu u leskovačkom Narodnom muzeju.

I. Mitić

Ova ustanova biće otvorena za sve zainteresovane svakog dana trajanja manifestacije od 10 do 16 časova, a 14. novembra od 16 do 24 časa. Stalna postavka „Vremepolov leskovačkog kraja“, u dve izložbene prostorije, prikazuje život u Leskovcu od praistorije do početka Drugog svetskog rata.

Tekstilni muzej u Strojkovcu čuva sećanje na početke razvoja tekstilne industrije u ovom kraju, a Gradska kuća, jedinstven primer graditeljstva u 19. veku, način življenja i stanovanja u prvoj polovini 20. veka. U njoj se nalazi i „Dečiji muzejon“. To je mesto posvećeno najmlađima gde deca na kreativan način mogu da upoznaju kulturnu baštinu Leskovca.

I. Mitić

U muzeju podsećaju da se na 30 kilometara od grada nalazi i arheološki lokalitet Caričin grad za koji se pretpostavlja da je „Justinijana Prima“ – grad koji je u spomen svom zavičaju podigao Justinijan Prvi, vizantijski car, strateg i reformator.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)