MORAVIČKI OKRUG: Troje učenika sa koronom

Vladimir Ilic

03. 11. 2020. u 14:51

MEĐU školskom decom u Moravičkom okrugu infekcija koronom potvrđena kod njih troje. U pitanju je jedno dete iz Tehničke škole u Gornjem Milanovcu, drugi učenik je iz Prehrambeno – ugostiteljske škole u Čačku, dok je treći iz čačanske Osnovne škole “Milica Pavlović”. Odeljenja u koja ta deca idu, prebačena su na onlajn nastavu.

МОРАВИЧКИ ОКРУГ: Троје ученика са короном

Vladimir Ilić

Ovo je u utorak kazao dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa, napominjući da se situacija u okrugu usložnjava. Prema njegovim rečima, od 97 uzoraka koji su poslati na analizu u Beograd, rezultati pokazuju da je osam pozitivnih iz Čačka i četiri iz Gornjeg Milanovca.

Dr Luković je istakao da je tokom ponedeljka zabeležen veći broj pozitivnih, pa je tako u Čačku bilo njih 26, dok je u Ivanjici kovid potvrđen kod dve osobe. Takođe, u ponedeljak je došlo i do jednog smrtnog ishoda u bolnici.

- Što se tiče broja obolelih, koji se javljaju u kovid ambulante, ukupan broj pregleda sa povišenom temperaturom bio je 160, u bolnici 71. Ukupno 68 građana je u samoizolaciji. Pratimo stanje u domu za stare u Kačulicama, trudimo se da tu dođe do širenja infekcije – rekao je on.

Dr Luković je mišljenja da će broj obolelih rasti sve do zadnje sedmice u novembru, kada se može očekivati blago opadanje, a veliki pritisak na bolnicu treba očekivati do prve sedmice decembra. On je takođe rekao da je primetan veliki broj teških slučajeva, ali da je to za sada nešto povoljnija klinička slika nego u julu ove godine.

- Što se epidemija bude pribižavala drugoj polovini biće sve više težih slučajeva i to je realno očekivati, kao što je realno da su sada u početku uglavnom lakše kliničke slike – kauao je dr Luković, dodajući da će tokom dana biti urađeni testovi jednom broju kineskih državljana radi kontrole.

Direktor Opšte bolnice dr Miroslav Sretenović istakao je da se na bolničkom lečenju nalaze pacijenti sa različitim kliničkim slikama, ima ih sa blažim upalama pluća, ali i onih koji su došli sa teškim i vrlo kritičnim stanjima. Prema njegovim rečima, kapaciteti bolnice se prilagođavaju situaciji, što znači da će kao i letos, svi paviljonski prostori biti verovatno pretvoreni u kovid odeljenja.

- U toku je premeštanje neuroloških pacijenata u novu bolnicu dok će neurologija ponovo biti opredeljena za kovid pacijente. Trenutni kapaciteti su oko 90 mesta, ali sa povećanjem broja kovid pacijenata širiće se i kapaciteti – rekao je dr Sretenović.

On je istakao da je u čačanskoj bolnici što se tiče infekcije kod medicinskog osoblja, kovid potvrđen kod njih 11, kao i kod tri nemedicinska radnika od kojih je jedan na bolničkom lečenju.

Niko nije zaražen unutar bolnice, već je kod svih došlo do zaražavanja spolja, ali je to ipak opasnost za moguće širenje po ovoj ustanovi - zaključio je dr Sretenović, dodavši da će se po svaku cenu boriti da zgrada nove bolnice ostane u non kovid režimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina