GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA NALOŽILA: Do kraja oktobra mora da se ukloni srušeni vidikovac na najvišem vrhu Vojvodine

J.J. Baljak

15. 10. 2020. u 13:25

GRAĐEVINSKA inspekcija naložila je da se ostaci srušenog vidikovca na Guduričkom vrhu, na Vršačkim planinama, što pre uklone

ГРАЂЕВИНСКА ИНСПЕКЦИЈА НАЛОЖИЛА: До краја октобра мора да се уклони срушени видиковац на највишем врху Војводине

Foto: J.J. Baljak

Kako se navoodi, ta drvena olupina predstavlja ruglo, ali i opasnost za sve koji se penju na najviši vrh Vojvodine (641 mnv).

Kako saznajemo, taj posao će do kraja ovog meseca uraditi JKP „Drugi oktobar“, koje se, inače, stara o tom planinskom masivu.

Foto: J.J. Baljak

 

Još prošle godine je košava od oko 120 kilometara na čas srušila drveni vidikovac, koji je bio visok 12 metara. To joj je bilo „omogućeno“ zbog činjenice da drvena konstrukcija nije održavana niti farbana otkako je postavljena 2012. godine. Daske su počele da trule, a stepenice da otpadaju, pa je dugo na njoj stajala tabla o zabrani penjanja.

S druge strane, vršački planinari su već pristupili izradi projekta novog vidikovca, jer bez takve građevine najviši vojvođanski vrh gubi na atraktivnosti. Jedino se sa njega može uživati u pogledu na nepreglednu banatsku ravnicu, s obzirom na to da šuma zaklanja vidik sa zemlje.

Foto: J.J. Baljak

 

Imajući u vidu da je reč o površini koja se nalazi u prvom stepenu zaštite, i novi vidikovac će morati da bude sagrađen od drveta, ali se zbog pređašnjeg negativnog iskustva razmatra mogućnost da on čak bude i od betona, uz saglasnost svih nadležnih struktura.

Na Gudurički vrh se, inače, godišnje popne oko hiljadu planinara i ljubitelja prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a