FILCANJE VUNE KORIST I ZABAVA: Udruženje "Štit" iz Paraćina organizuje u školama radionice starog zanata

Зорана Рашић
Zorana Rašić

07. 10. 2020. u 11:13

PARAĆINSKO udruženje "Štit", poznato po ranijim radionicama filcanja vune za žene iz socijalno ugroženih kategorija, sada održava slične radionice za mlade, usmerene na razvijanje ekološke svesti.

ФИЛЦАЊЕ ВУНЕ КОРИСТ И ЗАБАВА: Удружење Штит из Параћина организује у школама радионице старог заната

Foto: UG "Štit"

Projekat "Mladi su zakon-drugo poluvreme" namenjen je učenicima, a cilj je podsećanje na stare zanate i njihovo očuvanje. Radionice se organizuju u seoskim školama tako što se, kroz igru i druženje, mališani mlađih razreda podučavaju tehnici filcanja vune.

- Prošle godine radili smo u gradskim školama i imali veliko interesovanje, pa smo zato od ove školske godine nastavili u selima, u dogovoru sa nastavnicima i uz primenu svih epidemioloških mera. Praktično, održavamo čas na kome decu upoznajemo sa vunom kao prirodnom sirovinom, ručnim tkanjem, filcanjem i izradom različitih predmeta od vune. Devojčice na taj način mogu da osveže svoju garderobu – ističu predstavnice udruženja, Marija Gačić i Tatjana Tubica.

Foto: UG "Štit"

Dodaju da su nekada slične stvari i ručni rad mogli da se nauče u okviru predmeta domaćinstvo, koga sad, nažalost, više nema.

Jedna od radionica održana je u OŠ «Vuk Karadžić» u Potočcu za učenike drugog i četvrtog razreda, potom u Gornjem Vidovu, a prethodne u Glavici i Davidovcu. U Potočcu, Gačićeva i Tubica bile su iznenađene velikim znanjem dece o uzgoju ovaca i koza, a mališani su bili oduševljeni, rekli su da bi takav čas voleli da imaju svakog dana. Rezultat su bila dva prelepa filcana rada, konj u kasu i zaljubljene ovčice. Plan predstavnica "Štita" je da do kraja godine obiđu sve seoske škole u paraćinskoj opštini. Tim pre jer se deca zaista raduju njihovim radionicama.

NAJSTARIJA TEHNIKA

Roditelji mnogih đaka imaju farme ovaca i koza, stoga i vunu, pa mališani na našim radionicama imaju priliku da nauče kako da upotrebe sirovinu koja im je nadohvat ruke – kaže predsednica tog udruženja Tatjana Tubica. Kroz igru i druženje, deca saznaju dosta o ovom prirodnom materijalu i njegovoj primeni. Filcanje-pustovanje vune je najstarija tehnika proizvodnje tekstilnih materijala, a osim vune, potrebni su još folija i sapun, dodatno i pojedinačni ramovi i razboji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna