VINORAČA DOBILA NOVU ŠKOLU Dačić: Povećanje nataliteta možda i najvažnije za Srbiju

Novosti online/ Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 09. 2020. u 13:24

MINISTAR inostranih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma otvorili su danas u selu Vinorači istureno odeljenje OŠ „Boško Đuričić“ u Jagodini.

ВИНОРАЧА ДОБИЛА НОВУ ШКОЛУ Дачић: Повећање наталитета можда и најважније за Србију

Foto: V.N.

Ova četvororazredna škola od 315 kvadrata, s odeljenjem za nastavu u prirodi i sportskim terenom, koju pohađa 31 đak, izgrađena je iz temelja za manje od tri meseca, a investicija je vredna 26 miliona dinara.

- Septembra davne 1910. godine ondašnji ministar je ukazom otvorio školu u Vinorači. Nije bilo lepšeg poklona od lokalne samouprave nego da na jubilarni rođendan umesto stare, trošne škole, dobijemo novu – ocenio je direktor OŠ „Boško Đuričić“ Zoran Marković i dodao da matična škola ima hiljadu đaka, jer je u poslednjih pet godina proširena za sedam novih odeljenja.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma rekao je da je ovo jedna od najlepših škola izgrađenih u novije vreme u Srbiji i da je prvi objekat u Srbiji u kome je uključeno grejanje.

- Ako se u Jagodini istovremeno gradi škola, vrtić „Pivarac“, Kulturni centar, teniske terene, turistički centar u Kočinom selu, objekat s tri zatvorena bazena i fabrike, to znači da ovaj grad ima dobru budućnost – rekao je Marković.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija svake godine zbog razlike između umrlih i novorođenih izgubi 40 hiljada ljudi, a kada se tome doda odliv mozgova, raduje podatak da se u Jagodini rađa sve više dece.

- Zato je važno da imamo što više dece i da otvaramo ovakve objekte. Nema bolje potvrde da Dragan Marković i njegovi saradnici rade dobro od toga da se otvaraju nove škole u vreme kada se u Srbiji one gase i zamiru, jer nemaju dovoljan broj učenika. Zato je naš cilj da kroz razvoj Jagodine i svih sela zadržimo građane u rodnom kraju  – izjavio je ministar Dačić, „isprobao“ đačke klupe u odeljenju za nastavu u prirodi sa Markovićem, koji je je odrecitovao stihove „mene tata pita-da li volim Tita, a ja njemu velim šta najviše želim: da nam Tito dođe i kroz školu prođe, da vidi sve đake, pa i nas prvake“.


PALMA: ŠIRIMO ŠKOLE I PROIZVODNE HALE

-Pre 3 meseca sam motorom obišao selo Vinoraču i video da osnovna škola nije onakva kakav treba da bude i kako mi, koji vodimo ovaj grad 17 godina, volimo da izgleda. I počeli smo radove. Danas mogu slobodno da vam kažem da je ovo jedna od najlepših škola izgrađenih u Srbiji u novije vreme. Poznato je da se na teritoriji grada Jagodine više dece rađa i zato širimo škole i mi ne samo da širimo škole, već širimo i proizvodne kapacitete. Italijanska fabrika Grupe Turi na Vinoračkom putu, koja proizvodi kuhinje, proširila je svoj proizvodni pogon za 6000 kvadrata i biće novozaposlenih u tom novom objektu u narednih mesec dana. Preko puta te fabrike kupili smo 15 hektara zemlje gde će bit nova inudstrijska zona i već danas imamo jednog zainteresovanog kineskog investitora koji bi trebalo tu da gradi fabriku i zaposli oko 100 radnika. Važno je da se deca rađaju i važno je da njhovi roditelji budu zaposleni da mogu da izdržavaju decu. Da im se obezbede radna mesta i da imaju dobre plate- izjavio je Palma.


-Svima je poznato šta sve imaju jagodinska sela. Danas svako selo na teritoriji Jagodine, a ima ih 52, ima gas. I ova nova škola je danas priključena na grejanje na gas. Ako se u jednom gradu istovremeno grade škola, vrtić, kulturni centar, zatim nova turistička destinacija u Kočinom selu, objekat sa tri zatvorena bazena u gradu, teniski tereni i fabrike, onda taj grad ima dobru budućnost. Ja želim da pošaljem poruku svim građanima Jagodine koalicija SPS – a, Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije u Jagodini sve odluke koje donosi, donosi od značaja za ovaj grad i od vitalnog interesa za građane. U gradu Jagodini se ne otimaju za političke funkcije jer nema plata za članove Gradskog veća, koje su u drugim gradovima i opštinama bruto 130 000 dinara, a ima od 11 do 25 članova kako gde. Početkom novembra nemački gigant auto delova Fišer otvoriće fabriku u industrijskoj zoni u Jagodini gde će zaposliti 350 radnika, a dolazi i austrijski proizvođač elektromora Šibel-rekao je Marković.
 
MARKOVIĆ: NEĆU BITI MINISTAR

-Mi cenimo ono što rade i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Vas sigurno interesuje da li ću ja nešto da budem, pošto sam i poslanik. Neću biti ministar. Ministarsku funkciju su mi nudili i Boris Tadić i Aleksandar Vučić. Ja sam rekao “neću da budem ministar, hoču da pokažem onim minstrima koji slabo rade, da može da se radi dobro za Srbiju i kada nisi ministar i ne treba mi funkcija da radim za Srbiju. I moj cilj i cilj Ivice Dačića nisu funkcije već da Srbija ide napred-izjavio je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije