OBELEŽEN DAN VOJNE POLICIJE U NIŠU: Uslovi rada nisu bili presudan faktor, već ljudi

J.Ć.

11. 09. 2020. u 16:09

U KASARNI „Knjaz Mihailo“ u Nišu u petak je obeležen Dan Vojne policije. Svečanosti je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, komandant 3. brigade Kopnene vojske i Garnizona Niš brigadni general Slađan Stamenković i komandanti jedinica i ustanova iz Garnizona Niš.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ У НИШУ: Услови рада нису били пресудан фактор, већ људи

Foto: VS

Tom prilikom komandant 3. bataljona Vojne policije potpukovnik Stevan Vučić istakao je da su Vojnu policiju od formiranja do danas odlikovale disciplinivane, visokoprofesionalne a nadasve uvek borbeno spremne jedinice u kojima rade obučeni, časni i pošteni ljudi.

- Oprema i uslovi rada nisu bili presudan faktor uspešne realizacije zadataka, već ljudi koji su radili i koji rade u Vojnoj policiji. Odlični međuljudski odnosi, poverenje potčinjenih u pretpostavljene, ali i pretpostavljenih u potčinjene, visok nivo morala i snaga kolektiva su bili i ostali dominanto obeležje ove jedinice i razlog za uspeh na svim poljima - dodao je potpukovnik Vučić.

Povodom Dana Vojne policije, komandant Kopnene vojske general Simović dodelio je stimulativne nagrade najboljim vojnim policajcima.

U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Knjaz Mihailo“ prikazano je naoružanje i oprema koje koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici bataljona Vojne policije u toku protekle godine, pored izvršavanja redovnih zadataka, angažovali su se na suzbijanju korona virusa - COVID 19 na teritoriji cele Republike Srbije. Od proglašenja vanrednog stanja bili su angažovani na pružanju pomoći civilnim vlastima na sprečavanju širenja virusne infekcije, obezbeđenju prihvatnih centara za migrante i na pojačanom obezbeđenju graničnih prelaza, kliničkih centara i COVID bolnica širom zemlje.

Vojna policija je u savremenoj istoriji formirana kao posebna celina u okviru vojske 14. septembra 1955. godine. To su bile jedinice ranga samostalnog odeljenja i voda, sa relativno malim brojnim stanjem, koje su izvršavale zadatke iz oblasti kontrole vojnog reda i discipline, a delimično i poslove iz oblasti bezbednosti. Kasnije su jedinice vojne policije brojčano i tehnički ojačane, razvijane u okviru službe bezbednosti i, pored navedenih zadataka, obučavane su i za izvršavanje poslova bezbednosti i zaštite, kontrole i regulisanja vojnog saobraćaja i suzbijanja kriminaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije