SLOBODAN SPRAO MRLJE ISTORIJE: Vraćeni krstovi na raskršća u Runjanima i Grnčarima (FOTO)

V. Mitrić

03. 09. 2020. u 11:29

DRVENI krstovi na seoskim raskršćima u Jadru, kao i čitavoj Srbije, masovno su uništavani odmah posle Drugog svetskog rata, najviše krajem proleća i početkom leta 1945, što je slučaj i u selima Runjanima i Grnčari, u lozničkom kraju.

СЛОБОДАН СПРАО МРЉЕ ИСТОРИЈЕ: Враћени крстови на раскршћа у Руњанима и Грнчарима (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Pre toga, stajali su decenijama od naseljavanja ovdašnjih ljudi, najviše iz Stare Hercegovine, i bili su mesta saborovanja ovdašnjih ljudi, zabave i druženja, paljenja lila za Petrovdan i mesta gde su, obavezno, stajale povorke sa pokojnikom na putu do groblja, koje je bilo i ostalo kraj druma Loznica – Valjevo. Meštani su, godinama i decenijama, samo šapatom govorili o onima, koji je „novo doba“ najavljivali i ovakvim „revolucionarnim akcijama“.

Selo pamti da su vandali koji su to činili, a bili su starosti od 18-20 godina, mada nepismeni ili polupismeni, ekspresno, postajali vozači, trgovci, aktivni ili rezervni oficiri ili podoficiji, matičari i službenici u opštinski, državnim preduzećima i školama.Nekako slično, kroz minule decenije, „vukli“ su i svoje mlađe, od toga da bliže služe vojni rok u JNA do zaposlenja u najboljim državnim firmama i službama.

Foto: V. Mitrić

- Interesantno je da su gotovo svi doživeli velike porodične tragedije, od rane smrti članova porodica do ostanka bez potomstva, a da su svi oni doživeli duboku starost i da se, nikad i ničim, nisu pokazali da su se pokajali - pričaju nam vremešni meštani Runjana.

Runjanac Slobodan Ćosić, koji je dugo živeo u Australiji, kao čovek koji je, vazda, ostao posvećen Bogu, rodu i otadžbini, kao i njegovi preci, platio je da se na raskrćima u Runjanima i Grnčari urade krstovi od nerđajućeg materijala, što je brzo i valjano učinjeno.Tako je tradicija obnovljena posle više od sedam decenija i ispravljena velika mrlja iz prošlosti, koja je nekim meštanima i njihovim potomcima dugo bila dobra preporuka… 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe