ORIGINALNA GALERIJA NA OTVORENOM: Radovi talentovanih đaka na autobuskim stajalištima (FOTO)

S. BABOVIĆ

17. 08. 2020. u 10:02

VEROVATNO najposećenija galerija u Srbiji “otvorena” je u Kruševcu na autobuskim stajalištima gradskog prevoza.

ОРИГИНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ: Радови талентованих ђака на аутобуским стајалиштима (ФОТО)

Foto: S. Babović

Procenjuje se da će na hiljade stalnih ili povremenih putnika lokalnih autobusa,ali i prolaznika i radoznalih turista moći da pogleda originalnu postavku talentovanih srednjoškolaca koji su rešili da kroz crtež,slike i poruke,podele sa sugrađanima svoj pogled na aktuelnu epidemiju.


Ideja da autobuska stajališta u Kruševcu postanu izložbeni prostor potekla je od akademske slikarke Marije Ćirić(37),koja je u okviru svog Udruženja “BukvART” okupila 20-ak darovitih umetnika od 15 do 20 godina i zajedno sa njima prethodnih meseci radila na autentičnoj postavci.

Foto: S. Babović

 
 

- Izložba ima naziv “Start”, jer je ideja bila da izložba bude neki početak i predstavljanje talenata-predočava za “Novosti” popularna slikarka Marija Ćirić.-Kako nas je zadesila epidemija, rešili smo da tematiku izložbe posvetimo razmišljanjima naših mladih ljudi. Svi radovi nastali su isključivo “onlajn” komunukacijom, jer viđanje i zajednički rad u ateljeu nije bio moguć. Samo smo se povremeno viđali kako bi obavili neke korekcije i konstulacije.

Foto: S. Babović

 

Tačno 18 radova izloženo je na autobuskim stajalištima u centru grada, na Trgu kosovskih junaka, na Trgu Kosturnica, u Koloniji, nedaleko od osnovnih škola, na putu za Kopaonik, blizu većih tržnih centara.


-Oduševljeni smo prvim reakcijama “posetilaca”, ljudi vole što se nešto dešava, budući da su mnoga kulturna dešavanja utihnula i ne mogu da se održe usled epidemije-kaže nam umetnica.-Poseno iznenađenje pripremili smo i za sve koji su zainteresovani da dobiju neki rad na poklon. Sve radove smo otštampali u formatima A3 u tri primerka i na fejsbuk profilu i instagramu udruženja može da se “konkuriše” za neki od radova, tako što posetilac treba da ostavi neku pesmu,priču ili crtež. Bilo bi lepo da onda ti “odgovori” jednoga dana, takođe, “osvanu” na stajalištima.

Foto: S. Babović

 

Iz Gradske uprave stiglo je “zeleno svetlo” da se radovi postave,a došla je i podrška Kancelarije za mlade, komunalnog preduzeća,pozorišta. Manja sredstva dobijena na gradskom konkursu iz oblasti kulture bila su dovoljna da se pokriju troškovi štampe radova kruševačkih srednjoškolaca.


-Radili smo intenzivno od 5 do 7 dana, za nas je ovo bila jedinstvena prilika da prikažemo šta smo sve savladali u školi slikanja-pričaju za “Novosti” srednjoškolke Teodora Vesić i Nataša Obradović,čiji su radovi osvanuli na stajalištima.

Foto: S. Babović

 
                                  

KAKO SE STVARAO PROSTOR ZA SLIKE

NA 18 autobuskih stajališta u Kruševcu pre aktuelne, bile su otvorene dve “probne” izložbe tokom 2019.godine:jedna same autorke Marije Ćirić, a druga učenika osnovnih škola. Ovo je treća postavka u okviru Marijinog programa “Buđenje”. U decembru je planirana izložba đaka sa novogodišnjom tematikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!