OAZA MIRA PREPUNA ĐAKONIJA: Selo Lopatnica postaje turistički biser

G. ĆIROVIĆ

27. 07. 2020. u 06:52

UŠUŠKANO između padina planina Troglav, Stolovi i Čemerno - na nadmorskoj visini od oko 400 metara i sa umereno kontinentalnom klimom - selo Lopatnica, tridesetak kilometara udaljeno od grada na Ibru, uz Rudno na istoimenoj visoravni i obližnju Bogutovačku banju, postaje turistički biser kraljevačkog kraja.

ОАЗА МИРА ПРЕПУНА ЂАКОНИЈА: Село Лопатница постаје туристички бисер

Foto G. Šljivić

Pritom, uz planinsku rečicu i mnogobrojne mineralne izvore, okružena mirisnim livadama, proplancima i četinarskim šumama, mnoga ovdašnja domaćinstva se već čitavu deceniju bave seoskim i etno-turizmom.

Foto G. Šljivić

- Prošlog leta smo zabeležili oko 100 noćenja, a ove očekujemo još bolji rezultat jer je država namernicima obezbedila vaučere za odmor. Udarni termini su već rezervisani, a avgust i septembar još nisu popunjeni - kaže Svetislav Pavlović, čije je seosko turističko domaćinstvo pod nazivom "Kod Cvela" smešteno u kompleksu "Biser Lopatnice".

Njegova supruga Danijela objašnjava da su im najčešći gosti Vojvođani, neki dolaze i treću godinu zaredom.

ZAMERKE

Foto G. Šljivić

VLASNICI seoskih turističkih domaćinstava u Lopatnici, ipak, imaju i primedbe, mahom na rad komunalnih službi. Kažu, spremni su da posebno plate za češće odnošenje smeća iz njihovog kraja, a traže i da se zakrpe rupe na putu, te posle 20 godina konačno zamene sijalice javne rasvete.

Turistima koji vole aktivan odmor u prirodi, ovde su na raspolaganju mapirane šumske i planinske staze za šetnju, a tu su i pecaroški izazov u bistroj i nezagađenoj reci, te vožnja planinskih bicikala. Atrakcije se, obavezno, "začinjavaju" domaćom pogačom, sirom, kajmakom, raznim pitama, čvarcima, prasećim i jagnjećim pečenjem...

Foto G. Šljivić

- Kraljevačka lokalna samouprava već nekoliko godina subvencioniše domaćinstava registrovanih za razvoj turizma, pa smo mi tako uveli grejanje i započeli izgradnju još jedne brvnare - zaključuje Svetislav Pavlović.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!