KORONA SE VRATILA U KIKINDU: Posle dva meseca mirovanja, virus donet iz Beograda i raširen na svadbama

R. Šegrt

21. 07. 2020. u 15:19

PREMA podacima Zavoda za javno zdravlje u Kikindi je trenutno 71 pacijent pozitivan na kovid 19, dok je iz drugih pet opština: Sente, Ade, Čoke, Novog Kneževca i Kanjiže, još deset obolelih.

КОРОНА СЕ ВРАТИЛА У КИКИНДУ: После два месеца мировања, вирус донет из Београда и раширен на свадбама

Foto: R. Šegrt

Među njima je i šestoro dece, koja su kod kuće, a najviše pacijenata je starosti od 30 do 50 godina.Većina obolelih nalazi se na kućnom lečenju, njih 42, dok je 33 na bolničkom, od toga u Opštoj bolnici u Kikindi 26, petoro se leči u KCV u Novom Sadu, a dva pacijenta iz Ade i Novog Kneževca nalaze su u bolnici u Subotici.

Foto: R. Šegrt

Na osnovu izjava pacijenata, lekari su došli do zaključka da je virus prenet iz Beograda, a deo je zaražen i na svadbama.

- Situacija je nestabilna sa tendencijom pogoršanja, jer se za 24 sata PCR metodom otkrije šestoro zaraženih. Zato očekujemo porast broja obolelih. Posle dva meseca mirovanja, virus u Kikindu je prenet iz Beograda. Stanje većine pacijenata je stabilno. Jedan muškarac, koji ima i druge hronične bolesti, nalazi se na respiratoru. Najmlađi pacijent koji se nalazi u bolnici ima 40 godina. Od kraja juna, dve osobe su preminule od kovida, dok je osam izlečeno – saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

TESTIRANjE

Od kraja juna, kada je počeo drugi talas koronavirusa, u Severnobanatskom okrugu je obolela 91 osoba, od toga 80 u Kikindi. Testiranje PCR metodom, uzimanjem brisa iz nosa i grla, sada se radi i u Kikindi, a laboratorija ima dovoljno testova, uveravaju iz Zavoda za javno zdravlje. Dnevno se testira 20 ljudi.

Broj obolelih daleko je premašio kapacitet Infektivnog odeljenje Opšte bolnice u Kikindi, koje ima 16 kreveta, pa se pacijenti smeštaju na Interno odeljenje.

Direktor Opšte bolnice dr Mirko Stojisavljević izjavio je da bolnica može istovremeno da smesti 150 kovid pacijenata, jer je rad ustanove ponovo reorganizovan.

- Za sada nemamo pacijente iz drugih mesta, ali ako bude neophodno čitav treći sprat bolnice biće opredeljen za lečenje od koronavirusa – izjavio je Stojisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili