MOLITVA POD NOVIM KROVOM: :U Pravoslavnoj crkvi u Banatskoj Topoli osvećenje na Petrovdan (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

07. 04. 2024. u 15:00

EPARHIJA banatska je krajem prošle godine počela gradnju pravoslavnog hrama u selu Banatska Topola kod Kikinde, u kojem složno žive Srbi i Mađari.

МОЛИТВА ПОД НОВИМ КРОВОМ: :У Православној цркви у Банатској Тополи освећење на Петровдан (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Građevinski radovi dobro napreduju i mali hram dug 17, širok sedam i visok 14 metara, već je pod krovom, pa je prošle subote prvi put služena sveta liturgija. Hram je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, a prvu liturgiju predvodio je jerej Aleksandar Lekić, starešina bašaidske parohije, kojoj pripada i crkva u Topoli.

- Protekle subote u ovom selu, koje je nastalo još 1790. godine, održana je prva liturgija u pravoslavnom hramu. On se tek gradi i ostalo je još dosta posla, ali ćemo se na liturgijama ubuduće okupljati svake subote, u 9 sati - navodi jerej Lekić.

Foto: Privatna arhiva

Vernici na prvoj liturgiji

Crkvu u Banatskoj Topoli Eparhija banatska, uz blagoslov vladike Nikanora, gradi od svojih sredstava, uz pomoć vernika i dobrovoljnih priloga meštana. Eparhija je kupila parcelu, a vernicima Srbima pomažu i komšije i prijatelji Mađari. Hram se gradi po projektu Nenada Bočarskog iz Zrenjanina.

- Ima još dosta posla. Trenutno se zida toranj, koji neće biti klasičan, već sa spoljne strane, u obliku preslice, kako je to često na crkvama na Mediteranu. U Banatu nema nijednog hrama sa takvim tornjem, pa će ovaj biti jedinstven. Sledi nam ugradnja prozora i vrata - nabraja sveštenik Lekić.

Starešina Aleksandar Lekić nada se da će osvećenje biti na leto, 12. jula, na dan Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan. Crkva ima tri zvona koja se već oglašavaju. Malo, od 35 kilograma, poklonila je porodica sveštenika Lekića, on i supruga Dajana darovali su hram za zdravlje svog dvoipogodišnjeg sina Arsenija.

U Banatskoj Topoli živi manje od 800 stanovnika, Srba i Mađara. U centru sela, na glavnoj ulici, gde se gradi pravoslavna crkva, nalazi se i Rimokatolička iz 1899. godine.

Očekuju pomoć grada

- AKO nam pomogne lokalna samouprava u Kikindi, mogli bismo da završimo sve do Petrovdana. Svi ljude dobre volje koji imaju mogućnosti i žele da pomognu zidanje ovog hrama, priloge mogu da uplate na račun: 165-7010592032-47, sa naznakom za crkvu u Banatskoj Topoli - navodi otac Lekić, koji i sam učestvuje u radovima. Trenutno zida ikonostas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave