AKCIJA "SELU U POHODE": U Subotici registrovan veliki postotak gojaznih osoba

J. L.

29. 01. 2024. u 18:07

Na akcijama "Selu u pohode", održanim u subotičkim naseljima tokom prošle godine, timovi Zavoda za javno zdravlje pregledali su 196 osoba, od toga 129 žena (65,8%) i 67 muškaraca (34,2%). Alarmantno je da je dve trećine pregledanih ima višak kilograma.

АКЦИЈА СЕЛУ У ПОХОДЕ: У Суботици регистрован велики постотак гојазних особа

Foto: CK Paraćin

-Poznato je da kod nas žene više brinu o zdravlju i češće dolaze na kontrole zdravlja. Akcije češće posećuju stariji sugrađani te je je prosečna starost osoba koje su dolazile na kontrolu zdravlja bila 65,5 godina. Treba imati u vidu i činjenicu da u ruralni sredinama živi sve starija populacija, a i akcije se sprovode u ranim jutarnjim satima - kažu u Zavodu za javno zdravlje.

Ono što zabrinjava je veliki postotak osoba sa viškom kilograma Fiziološku ishranjenost ili normalnu težinu  imalo je tek četvrtina odraslih osoba, nešto više muškaraca nego žena. Višak kilograma ima oko dve trećine odraslih muškaraca i žena. U kategoriji predgojaznosti je 34%  muškaraca i 38% žena. Oko 37% odraslih ima gojaznost, podjednako oba pola.

-Sa godinama života se povećava i broj osoba koje imaju višak kilograma. Tako je u grupi najmlađih (18-30 godina) polovina sa normalnom telesnom masom, a 50% ima višak kilograma, i svi u kategoriji predgojaznosti. U grupi najstarijih (65 i više godina) je tek svaki četvrti sa normalnom telesnom masom, a dve trećine imaju višak kilograma. Ipak najviše gojaznih osoba je u starosnoj grupi od 46 do 55 godina života - objašnjavaju lekari, koji su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života kao što su svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja, te umerena upotreba alkohola.

Lekari su ukazivali na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti