POSLE SANACIJE ŠKOLE KAO NOVE: Obnova objekata u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

27. 11. 2023. u 18:00

VEĆINA objekata osnovnih i srednjih škola na teritoriji Novog Sada, koji su oštećeni tokom julskog olujnog nevremena, potpuno je obnovljena do sredine novembra, a samo u nekolicini njih preostali su završni molersko-farbarski i drugi radovi, poput lakiranja parketa.

ПОСЛЕ САНАЦИЈЕ ШКОЛЕ КАО НОВЕ: Обнова објеката у Новом Саду

Z. Grumić

Podsetimo, u gradu i u prigradskim naseljima bilo je oštećeno ukupno 20 objekata - 15 osnovnih i pet srednjih škola - a ukupno procenjena šteta premašila je 394,6 miliona dinara.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave za obrazovanje, najviše su stradale osmoletke "Desanka Maksimović" u Futogu, te i novosadske "Jožef Atila" i "Petefi Šandor", sa čijih objekata je vetar odneo krovove, dok je jaka kiša uništila znatan deo unutrašnjosti.

- Školu u Futogu, zahvaljujući požrtvovanom radu Uprave za obrazovanje, izvođača radova i svih drugih koji su danonoćno radili da bi škola bila spremna za 1. septembar, uspeli smo veoma brzo da osposobimo za nastavu - ističe Dina Vučinić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, precizirajući da će uskoro biti okončani i završni radovi na obnovi druge polovine škole u Futogu, koja je u međuvremenu dobila i novi nameštaj.

Za OŠ "Desanka Maksimović" biće pokrenuta i procedura za izgradnju fiskulturne sale, pa će - kada bude završena nova fasada - objekat izgrađen sredinom prošlog veka dobiti potpuno novo ruho.

Konstrukcija

MINULIH meseci intenzivno se radilo i u sportskoj sali OŠ "Jožef Atila" na Telepu, gde se ojačava krov objekta izgrađenog, takođe, pre više decenija. Upravo starost konstrukcije je razlog što posao još nije završen, ali se očekuje da će se i odavde majstori "iseliti" najkasnije do kraja godine.

U OŠ "Petefi Šandor", ugradnja novog parketa u obnovljenoj fiskulturnoj sali, na kojoj je vetar uništio krov, malo su se odužili, jer je neophodno da podloga bude potpuno suva, pa nadležni apeluju prvenstveno na roditelje tamošnjih đaka da budu strpljivi...

- Krovovi, prozori i sve drugo što je u ostalim školama uništeno ili oštećeno tokom nezapamćenog nevremena obnovljeno je veoma brzo, sredstva su obezbeđena iz budžeta AP Vojvodine i novosadske lokalne samouprave, a sanaciju je znatno olakšala i dobra saradnja direktora škola i Uprave za obrazovanje - zaključuje Dina Vučinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024