DRVO POSTALO HIT: U Paraćinu ogrev nude i na društvenim mrežama

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 11. 2023. u 07:30

SA PRVIM ozbiljnijim zahlađenjem društvene mreže u Paraćinu, posebno veće grupe, preplavljene su oglasima u kojima se prodaju ili potražuju drva za ogrev.

ДРВО ПОСТАЛО ХИТ: У Параћину огрев нуде и на друштвеним мрежама

Foto: Fejsbuk/Mi svi iz Paraćina

Cene su šarolike, zavisno od prodavca i količine, a najjeftinija ponuda koju smo pronašli jesu grab i bagrem, mešano, po ceni od 7.000 dinara za kubik, ili samo bagrem po istoj ceni.

Kvalitetnije drvo je skuplje, pa se cerovina nudi za 7.500 – 8.000 dinara, koliko košta i kubik hrasta, dok za kubni metar bukve treba izdvojiti bar 8.500 dinara.

Paraćinci koji se greju na ovaj način komentarišu da je cena pala u odnosu na prošlu godinu, kada je u špicu sezone bukva koštala i preko 10.000 dinara.

- Cena jeste niža, ali je i dalje preskupo jer za one koji lože kotao i greju veću kvadraturu treba bar 12 kubika za sezonu. Ili čak dvadeset, zavisno od temperature u decembru i januaru. Uz to, drva se plaćaju unapred i odjednom, dok se računi za struju i gas izmiruju mesečno – tvrdi Radovan Milosavljević, koji svake sezone za ogrevno drvo izdvaja pozamašna sredstva. Prošle godine kupio je 20 kubika, pa mu je nešto i preostalo.

Ogroman broj domaćinstava u Paraćinu greje se na ovaj način, čak i u stambenim zgradama, jer grad na Crnici nema toplanu i daljinsko grejanje.

A da je loženje počelo punom parom sa aktuelnim zahlađenjem svedoče i pokazatelji kvaliteta vazduha sa mernih stanica koje su prethodnih dana za Paraćin pokazivale visoko zagađenje, da je internet stranica Pn:METEO preporučila sugrađanima jedne od prethodnih večeri da ne izlaze napolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave