PRIJAVITE BERBU GROŽĐA: Poručuju iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 11. 2023. u 13:34

Proizvodnja grožđa u Pomoravskom okrugu pretežno se obavlja na gazdinstvima koja najvećim delom imaju vinograde do 50 ari, a izuzetak je Levač u kome se proizvodnja grožđa obavlja na gazdinstvima koja poseduju po nekoliko hektara vinograda.

ПРИЈАВИТЕ БЕРБУ ГРОЖЂА: Поручују из Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

-U skladu sa Zakonom o vinu, svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu ili zakupu ima najmanje 0,1 hektara vinograda ili manje od 0,1 hektara vinograda i koji grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar, a svaki proizvođač vina ima obavezu upisa u Vinarski registar. Upis u Vinogradarski i Vinarski registar vrši se na osnovu zahteva koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede. Podsećamo da su proizvođači obavezni da da prijave berbu do 15. novembra, kao i svaku promenu, kao što su nove parcele pod vinovom lozom ili krčenje postojećih, u roku od 15 dana od promene – navodi dipl. inž. Ivana Gligorijević, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Jagodina.

Ona dodaje da najveći deo Pomoravskog okruga pripada rejonu Tri Morave, jednom od najboljih rejona u Srbiji za gajenje vinove loze. U ovaj rejon spadaju jagodinsko, jovačko, paraćinsko i levačko vinogorje, koji spada među najbolje rejone u Srbiji za gajenje vinove loze. Opštine Despotovac i Svilajnac, odnosno resavsko vinogorje, pripadaju Mlavskom rejonu.

Rejone je definisalo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se na adekvatan način ponovo pospešio razvoj vinogradarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)