„DANI ZORANA RADMILOVIĆA“ U ZAJEČARU: Dodelom priznanja završen festival (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

25. 10. 2023. u 13:26

DODELOM nagrada laureatima i izvođenjem predstave zaječarskog pozorišta „Čehovljeva soba“ u čast nagrađenih, u Zaječaru je spuštena zavesa 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

„ДАНИ ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА“ У ЗАЈЕЧАРУ: Доделом признања завршен фестивал (ФОТО)

Foto: Pozorište "Zoran Radmilovića"

Nenadu Jezdiću, žiri 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik i prof. dr Nenad Novaković i dr Duško Ljuština, članovi, dodelili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ koji je po tekstu Aleksandra Popovića režirao Egon Savin, a igrao ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Ova predstava osvojila je i nagradu publike, dobivši prosečnu ocenu od 9,63.

Jezdić koji se publici u zaječarskom teatru obratio video-porukom, za ovu ulogu dobio je i nagradu za glumačku bravuru „Zoranov brk“.

-Koji je to put koji te navodi da pre 25 godina u mnoštvu uzora i autoriteta glumačkih, ti duboko veruješ da je Zoranovo delo, mašta i umeće nešto na šta se treba u životu osloniti i šta je sada to što tebe dovede do ovog trenutka da se, u izobilju priznanja i satisfakcije, tvoje ime ispisuje uz ime velikog Zorana Radmilovića – zapitao je Jezdić.

Uzimajući u obzir visok umetnički nivo selekcije, ideju i misiju Festivala, kao i činjenicu da će 32. „Dani Zorana Radmilovića“ ostati upamćeni po nekoliko briljantnih uloga, žiri je doneo odluku da Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dodeli Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom „(Pra)Faustu“, koji je dramatizovao Fedor Šili,  režirao Boris Liješević, a igralo  Beogradsko dramsko pozorište. Grabarić je takođe poneo i nagradu „Zoranov brk“.

Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milanović“  ponela je predstava „Dekameron“ koju je po Bokačovom tekstu dramatizovao Stevan Koprivica, a u koprodukciji JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturnog centra Bar – Festivala barski ljetopis i niškog Narodnog pozorišta režirao Dejan Projkovski.

Novinarsko-kritičarski žiri u sastavu: Tatjana Nježić, Borka Trebjašanin i Olivera Milošević, nagradu za najboljeg mladog glumca dodelili su Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi „(Pra)Faust“.

Žiri u istom sastavu je doneo odluku da novoustanovljenu Nagradu za najbolju režiju dodeli reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda.

-Ove godine „Zoranovi dani“ podignuti su na još viši nivo od dosadašnjih. Bila je ovo jedna od najboljih selekcija predstava na „Zoranovim danima“ i najbolji i najobimniji prateći program, koji je svojim značajem podigao nivo festivala. U proteklih  osam dana videli smo 24 programa među kojima osam predstava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske – rekao je na svečanosti zatvaranja Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra i Festivala.

Danici Maksimović uručena je nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na Sterijinom pozorju, za ulogu u predstavi "Yankee Rose", koju dodeljuje zaječarski teatar zajedno sa Sterijinim pozorjem.

Priznanje je Danici Maksimović uručio direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić, a statuetu Zorana Radmilovića direktor Vladimir Đuričić.

-Ja sam sa Zoranom igrala kao mlada glumica. Bio je čaroban. Ja sam imala tu privilegiju da sa njim posedim i popričam. Srećna sam što sam dobila ovu nagradu jer ovo je nešto posebno i zahvalna sam žiriju. Sterijina nagrada je na primer meni druga u nizu, ali ovo je nešto što ću čuvati u srcu baš zbog toga što cenim i Zoranov rad i prijateljstvo sa njim - rekla je Maksimovićeva.

U čast nagrađenih izvedena je predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, u režiji Nikole Zavišića. Nagrada „Zoranov brk“ za glumačku bravuru uručena je ovom prilikom negotinskoj glumici Mariji Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!