VAŽNOST HPV IMUNIZACIJE: Otvorena tribina o prevenciji bolesti humanih papiloma virusa

I. M.

17. 10. 2023. u 15:22

ZAVOD za javno zdravlje(ZZJZ) u Leskovcu održava otvorenu tribinu za roditelje na temu prevencije karcinoma i unapređenja zdravlja dece odnosno o važnosti HPV imunizacije.

ВАЖНОСТ ХПВ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Отворена трибина о превенцији болести хуманих папилома вируса

foto: I.Mitić

Tribina će biti održana 18. oktobra, u 18 časova, u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje, a njen cilj je povećanje obuhvata vakcinacije u prevenciji bolesti koje izazivaju humani papiloma virusi odnosno karcinoma grlića materice, usne duplje, rektuma…

Organizatori ističu da je tema tribine od izuzetnog značaja za unapređenja zdravlja dece i razumevanje i pojašnjenje razloga važnosti HPV vakcinacije, a da će učesnici imati priliku da razjasne sve nedoumice u diretnom razgovoru sa stručnjacima: dr Danijelom Cvetanović, ginekologom i načelnicom Službe zdravstvene zaštite žena odnosno dr Slađanom Cvetanović, pedijatrom i načelnicom Službe zdravstvene zaštite dece leskovačkog Doma zdravlja kao i sa prim. dr Vanjom Ilić, specijalistom socijalne medicine i načelnicom Centra za promociju zdravlja u ZZJZ Leskovac.

Republički fond za zdravsteno osiguranje, već godinu dana, finansira vakcinaciju, HPV vakcinom, dece od devet do 19 godina starosti, oba pola. Vakcina je, preko mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, distribuirana u domove zdravlja.

Ona se sprovodi u skladu sa pozitivnim propisima. To je imunizacija, koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine odnosno izabrani lekar, najčešće dečiji lekar, ali i ginekolog, u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

foto: I. Mitić

Vakcinacija se, za decu do 15 godina starosti, sprovodi uz pisanu saglasnost roditelja odnosno zakonskog zastupnika, dok za starije osobe ona nije potrebna.

Aktivna imunizacija protiv HPV se prvenstveno preporučuje kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sistematskih pregleda, a pre prvih seksualnih odnosa. Ova vakcina je u upotrebi od 2006. godine, kada je registrovana i u Srbiji, a u upotrebi je u 111 zemalja sveta, dok je vakcinacija dečaka uvedena u 40 zemalja.

Deci uzrasta od devet do 14 godina života daje se u dve doze sa razmakom od šest meseci, a osobama sa navršenih 15 godina u tri doze, sa razmakom od dva odnosno šest meseci. Njenom upotrebom postiže se smanjenje stope obolevanja od najtežih bolesti za koje nema specifičnog leka. To je jedino imunizacija, kao primarni oblik, i skrining raka kao sekundarni oblik zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)