SPOJ TRADICIJE I EGZOTIKE: Izložba instrumenata „Zvuci sveta“ otvorena u jagodinskom Kulturnom centru (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 10. 2023. u 13:55

IZLOŽBU instrumenata „Zvuci sveta“, koja je otvorena u jagodinskom Kulturnom centru, priredili su muzičar Dule Resavac i Udruženje građana „Nasleđe“ iz Despotovca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

СПОЈ ТРАДИЦИЈЕ И ЕГЗОТИKЕ: Изложба инструмената „Звуци света“ отворена у јагодинском Културном центру (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Na izložbi je predstavljeno preko 160 instrumenata iz Srbije, ali i iz raznih krajeva sveta, a koji se nalaze u privatnoj kolekciji jednog od najsvestranijih muzičara sa naših prostora, Dušana Stojadinovića, poznatijeg pod nadimkom Dule Resavac. Odnedavno, širu javnost u Pomoravskom okrugu, upoznaje sa ovim instrumentima koje je malo ko do sada imao priliku da vidi i čuje – a sve to kroz jedinstvenu izložbu pod nazivom „Zvuci sveta“.

-Imamo različite instrumente, kao što su drombulje iz Kine, Vijetnama i sa Tajlanda. Tu je i instrument koji se zove Ugundu, koji mi je iz Ugande doneo prijatelj. Dugo godina nisam znao ni kako se zove. U postavci je i handpan, instrument koji danas mnogi sviraju, fujare i slovačke frule. Najzanimljivija je frula sa romboidnim rupama, stara oko 300 godina. Imam i kolekciju frula od Bore Dugića. Od srpskih instrumenata izložio sam kavale, koje su u našoj tradiciji, goč ili tarpan – rekao je Stojadinović.

Foto:Z.Gligorijević

Zajednički cilj organizatora izložbe „Zvuci sveta“ bila je decentralizacija kulture i edukacija publike svih starosnih generacija po pitanju svetske muzike i neobičnih instrumenata. Projekat je od velikog kulturološkog značaja.

-Dule kroz kroz svoje interpretacije omogućava ljudima da vide kako se ti instrumenti sviraju. Sam projekat je bio formiran pre nekoliko godina, ali ovaj put je podržan od strane Ministarstva kulture i to je sa pravom, jer projekat zaista ima smisla. Ovo je nešto novo, do sada neviđeno u svetu muzike, da toliko različitih instrumenata bude na jednom mestu – ocenio je Zlatko Jovanović, predsednik Udruženja građana „Nasleđe“ u Despotovcu.

Projekat „Zvuci sveta“ do sada je predstavljen u Svilajncu i Jagodini, a u planu je da uskoro bude predstavljen i publici u Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Ćupriji i Paraćinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi