POLICIJSKA KUĆA - DOM KULTURE: Pokrajina finansira rekonstrukciju bivše zgrade MUP u Kuli, u kojoj će biti biblioteka i muzej

Z. Rajić

13. 09. 2023. u 07:00

JEDNO od najzapuštenijih zdanja u kulskoj opštini uskoro bi trebalo da postane najreprezentativnije, kroz projekat „Rekonstrukcija, dogradnja, adaptacija, prenamena i energetska sanacija Muzeja i Gradske biblioteke u Kuli“.

ПОЛИЦИЈСКА КУЋА - ДОМ КУЛТУРЕ: Покрајина финансира реконструкцију бивше зграде МУП у Кули, у којој ће бити библиотека и музеј

foto T. Tamaš

 Reč je o bivšem objektu Policijske stanice (PS), čija je služba preseljena u otkupljenu i renoviranu zgradu osiguravajućeg društva. Rekonstrukciju ruinirane policijske zgrade finansiraće Vlada Vojvodine, o čemu su ugovor 11. septembra u Kuli potpisali pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Damjan Miljanić.

   - Dosadašnja zgrada PS postaće kulturni, pa i obrazovni centar, koji će biti nova adresa Narodne biblioteke, posle 15 godina otkad je njeno nekadašnje zdanje izgorelo, posle čega je bila smeštena u neuslovnom prostoru Pionirskog doma. Pod krovom rekonstruisanog objekta biće i muzej, koji Kula dobija prvi put u svojoj istoriji – predočio je Miljanić.

   Prema njegovim rečima, obnova i prenamena policijske kuće biće najveća investicija u oblasti kulture u kulskoj opštini u poslednjih 50 godina. U rekonstruisanoj građevini svoje mesto naći će i Škola za osnovno muzičko obrazovanje, kao i nevladine organizacije, a u njenom dvorištu predviđeno je da se uredi letnja pozornica za koncerte, bioskopske predstave i druge kulturne sadržaje.

   Pokrajinska sekretarka istakla je da je Vlada APV prošle godine prvi put osnovala konkurs za obnovu objekata kulture u lokalnim samoupravama, a da su za rekonstrukciju oronulog policijskog zdanja u Kuli sredstva dodeljena mimo konkursne linije.

   - Ništa nas nije omelo da opredelimo novac čim nam se predsednik Opštine obratio s idejnim rešenjem i projektom. Nadam se da ćemo već naredne godine biti ovde na svečanom otvaranju tog velelepnog prostora na 1.400 kvadrata, i sigurna sam da će Opština Kula pretendovati da bude kadidat za srpsku prestonicu kulture – rekla je Miloševićeva.

Briga

   Prošle i ove godine, po novom konkursu, naglasila je pokrajinska sekretarka, sa 10 miliona evra podržano je 19 objekata kulture u 17 lokalnih samouprava.

  - A u proteklih nekoliko godina obezbeđeno je 25 miliona evra samo za kulturu, dok se u tri decenije pre toga nije vodila briga čak ni o tekućem održavanju kulturnih ustanova – iznela je Dragana Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)