"DANI DIJASPORE": Dečija smotra folklora (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 09. 2023. u 13:59

Dečiji folklorni festival “Dani dijaspore” održan je sinoć u Domu kulture u svilajnačkom selu Vojska.

ДАНИ ДИЈАСПОРЕ: Дечија смотра фолклора (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Na manifestaciji koju je organizovao KUD “Stevan Sinđelić Vojska” u saradnji sa opštinom Svilajnac, a sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, gostovali su folklorni ansambli iz Plažana, Crkvenca, Batočine, Stepojevca i Smilovca. Interesovanje za ovaj folklorni događaj bilo je veliko, pa je u sali bilo oko 300 ljudi koji su sa pažnjom pratili igre i pesme iz svih krajeva Srbije, od Šumadije, preko Gornje Resave, Levča, Trstenika, do Pirota.

U muzičkom delu programa melodijama na harmonici predstavio se talentovani harmonikaš i učenik Muzičke škole Ognjen Radovanović iz Crkvenca. Kao iznenađenje večeri pesnik Aleksandar Saša Pešić iz Dublja pročitao je stihove koje je napisao inspirisan bratimljenjem dva folklorna ansambla iz Vojske i Crkvenca.

- Zadovoljni smo kako je ova manifestacija protekla. Ideja je bila da kroz festival oživimo tradiciju, negujemo kulturno nasleđe i omogućimo deci da svoje emocije izraze kroz tekovine koje su vekovima grejale srca našeg naroda – igru i pesmu – ocenio je predsednik KUD-a “Stevan Sinđelić” Jovica Šajatović, koji se zahvalio svima koji su doprineli uspehu ove manifestacije.

Folklorni ansambl KUD “Stevan Sinđelić Vojska”, koji je igrama iz Šumadije zatvorio manifestaciju, nagrađen je ovacijama i višeminutnim aplauzom publike. Pored dece iz Vojske u njemu igraju i deca iz Radošina, Mačevca i Bresja. Tokom godine oni su bili učesnici revijalnog programa Evropske smotre folklora u Vrnjačkoj Banji, gde su imali zapažen nastup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)