POPLAVE "ODNELE" SEDAM MILIONA EVRA: U Jagodini juče ukinuta vanredna situacija, ali šteta od nevremena ogromna

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 07. 2023. u 06:00

VANREDNA situacija u Jagodini zbog nevremena i bujica u maju i junu iza koje su ostali poplavljeni domovi, oranice, razrovani putevi i mostovi, juče je ukinuta. Ostala je šteta koja je trenutno stigla do sedam miliona evra, ali procenjivanje i dalje traje, pa nadležni očekuju da će biti i veća.

ПОПЛАВЕ ОДНЕЛЕ СЕДАМ МИЛИОНА ЕВРА: У Јагодини јуче укинута ванредна ситуација, али штета од невремена огромна

Foto:Z.Gligorijević

Gradski štab za vanredne situacije grada Jagodina na jučerašnjoj sednici ukinuo je vanrednu situaciju, koja proglašena 4. juna.

- Ukupna šteta, računajući i onu u domaćinstvima, na poljoprivrednim usevima i infrastrukturi, procenjena je na sedam miliona evra. To nije konačna cifra, jer članovi 13 komisija još uvek popisuju posledice, a rade i komisije za procenu štete. Od JP "Srbijavode" zatražili smo da urade čišćenje korita reke Belice, koje će, u cilju prevencije, biti rađeno dva puta godišnje - rekao je na jučerašnjoj sednici komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i dodao da su štete nastale na teritoriji samog grada i u 37 sela.

Oštećeno je 1.410 hektara poljoprivrednih useva, a štetu je prijavilo 986 poljoprivrednih domaćinstava.

Prema izveštaju Gradskog štaba za vanredne situacije, samo 26. maja, za sat-dva, palo je između 72 i 105 litara kiše po kvadratnom metru. U naseljima Strelište, Pivara i u brojnim ulicama poplavljeni su ukopani delovi stambenih objekata, jer je, na primer, na površini jedne silazne rampe od 15 kvadrata palo malo više od tone vode.

Potok Crna Grača u Dragoševcu pretvorio se u stravičnu bujicu koja je nosila sve pred sobom i potpuno izmenila konfiguraciju na oko 10 hektara. Belica se izlila i pored toga što je u selo Trnavu poslato osam kamiona sa peskom i dva kamiona džakova napunjenih peskom. U bujične potoke, koji su nosili sve pred sobom, pretvorili su se reka Jošanica, Lozovički i Crnovrški potok. Belica je probila branu u Novom Laništu, kao i u blizini Železničkog mosta, pa je poplavljen Panjevački rit, više desetina hektara poljoprivrednog zemljišta, dve živinarske farme i pedesetak stambenih objekata. To je izazvalo porast nivoa podzemnih voda u industrijskoj zoni, naselju Železnički most i selima Ribare, Kočino selo i Rakitovo.

Probleme su pravile i reke Lugomir, Dulenka, Županjevka i Velika Morava, velika količina padavina koju nije mogla da primi kišna kanalizacija, kao i podzemne vode.

Svi na terenu

NA odbrani Jagodine, ali i na sanaciji šteta koje je izazvala poplava, radile su sve nadležne službe, a na terenu je bila i sva raspoloživa mehanizacija. Vatrogasno-spasilačka četa Jagodina intervenisala je 77 puta, evakuisala 44 lica. Pored toga što su zaposleni u Crvenom krstu Jagodina bili radno angažovani preko 250 sati, 130 volontera radilo je više od 600 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu