SITUACIJA SA AFRIČKOM KUGOM SVINJA OZBILJNA: I Zrenjaninu zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

04. 07. 2023. u 20:02

KOLIKO je trenutna situacija sa zarazom afričke kuge kod svinja ozbiljna, govori podatak da je ponovo zasedao Gradski štab za vanredne situacije i razmatrao situaciju nakon izbijanja bolesti u naseljenom mestu Čenta. 

СИТУАЦИЈА СА АФРИЧКОМ КУГОМ СВИЊА ОЗБИЉНА: И Зрењанину заседао Градски штаб за ванредне ситуације

grad Zrenjanin

Štab je prihvatio informacije predočene od strane Veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Zrenjanin, Lovačkog udruženja Zrenjanin i javnih komunalnih preduzeća Čistoća i zelenilo i Vodovod i kanalizacija, a sednicom je predsedavao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Ponovljene su informacije da je izvršena kontrola na 221 gazdinstvu, sa oko dve hiljade svinja, a stočarima koji imaju svinje, uručeno rešenje u kojem se zabranjuje promet svinja, obavezno prijavljivanje veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji promene zdravstvenog stanja ili uginuća svinja, primena biosigurnosnih mera kao i zabrana ishrane svinja pomijama i klanja svinja i za sopstvene potrebe.

Direktor Veterinarskog instituta Zrenjanin, Darko Bošnjak saopštio je da su svi kapaciteti Instituta angažovani na terenu, da je područje koje je zaraženo prečnika tri kilometra, a ugroženo područje je prečnika 10 kilometara.

Naglašeno je da je virus vrlo otporan, da ne postoji vakcina za suzbijanje bolesti. Da je potrebno raditi na podizanju svesti o  bolesti uz propisane biosigurnosne mere i korišćenje barijera, natopljenog sunđera sa 2 posto rastvorom akustične sode.

KONTROLA VOZILA

Na sednici štaba, naglašeno je da je, u cilju sprečavanja prometa svinja i svinjskih prerađevina, neophodna strožija kontrola vozila na ulazu i izlazu iz ugroženog područja i da će Policijska uprava Zrenjanin pojačati primenu mera povećanjem broja patrola u ugroženom području.

 

Lovci u pripravnosti

Predsednik Lovačkog udruženja Zrenjanin Bojan Janjić kaže da su formirani  interventni timovi za redovno praćenje brojnog i zdravstvenog stanja divljih svinja u području lovišta Begej Jug, koje je proglašeno područjem visokog rizika. Sprovodi se aktivni i pasivni nadzor, radi što ranijeg otkrivanja ove bolesti, a interventni tim svakodnevno vodi evidenciju i podnosi izveštaje o stanju na terenu. 
 
 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)