VIŠE NE MORAJU U BEOGRAD: U čačanskoj opštoj bolnici radiće se pouzdane analize kardiovaskularnih problema

V. ILIĆ

24. 05. 2023. u 18:01

ZAHVALjUJUĆI nabavci savremene opreme za angio salu u čačanskoj Opštoj bolnici, kao i angažovanju stručnjaka iz oblasti kardiohirurgije, Čačani koji imaju kardiovaskularne tegobe više neće morati da odlaze u Beograd na neophodne intervencije.

ВИШЕ НЕ МОРАЈУ У БЕОГРАД: У чачанској општој болници радиће се поуздане анализе кардиоваскуларних проблема

Foto: V. Ilić

Naime, nova dijagnostička invanzivna metoda omogućava pouzdanu analizu suženja krvnih sudova srca.

- Važno je zbog tog što, ako pacijenti imaju tri krvna suda sa graničnim suženjima, onda se praktično sva tri krvna suda istom žicom vrše merenja, jer tako imamo tačan uvid u stanje i procenat suženja. Ako su na kompjuteru na kome se pokaže vrednost u granicama normalnog ili neznačajno sužena sa nekim procentom, tada se pacijent prati i može se intervencija kasnije ponoviti u zavisnosti od kliničkog toka - rekao je prof. dr Dragan Sagić sa Medicinskog fakulteta i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Dr Branko Petrović, interventni radiolog istakao je da je u planu i uvođenje novih metoda.

- To su periferne i vaskularne procedure, koje će u dogledno vreme biti uvedene u rad angio sale u čačanskoj bolnici, kada je reč o zbrinjavanju krvnih sudova bubrega, ilijačnih arterija, arterija nogu - pojasnio je dr Petrović.

Smanjenje smrtnosti

Iako srčana oboljenja umnogome zavise od načina života, uvođenjem novih intervencija u rad angio sale, ovim iskorakom, složili su se ovi stručnjaci, značajno će uticati na smanjenje smrtnosti od bolesti srca.

 

Ove nove metode značajno će relaksirati pojedine tercijalne ustanove iz drugih gradova u koje su slati pacijenti sa područja Moravičkog okruga.

- Za naše pacijente sa ove teritorije to će dosta značiti, zato što više neće morati da čekaju u drugim zdravstvenim ustanovama, kao i na velikim listama čekanja, već u svom gradu u svojoj zdravstvenoj ustanovi moći će da dobiju intervenciju u najkraćem mogućem roku - zaključio je dr Đorđe Mijailović, specijalista interne medicine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati