SKENER ZA PRECIZNIJE DIJAGNOZE: U kikindskoj bolnici počeo da radi novi CT aparat (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 05. 2023. u 07:00

U Opštoj bolnici u Kikindi ovih dana pregledi pacijenata počeli su da se obavljaju na novom, daleko savremenijem skeneru nego ranije. Ustanova sada ima najmoderniji, 64-slajsni CT aparat, a do pre nekoliko meseci radiolozi su koristili uređaj koji je bio 16-slajsni.

СКЕНЕР ЗА ПРЕЦИЗНИЈЕ ДИЈАГНОЗЕ: У кикиндској болници почео да ради нови ЦТ апарат (Фото)

Foto: Opšta bolnica Kikinda

 Ovu vest pacijenti su jedva dočekali, jer su proteklih nekoliko meseci, dok su trajali montaža uređaja i obuka kadrova za rad na novom uređaju, upućivani u bolnice u Senti i Zrenjaninu. Sada će skener biti na usluzi ne samo pacijentima iz Kikinde, već i čitavog Savernobanatskog okruga, iz opština Senta, Ada, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac.

Najsavremeniji CT aparat kikindska bolnica dobila je u okviru projekta Ministarstva zdravlja i podršku Svetske banke. Jedna je od tri bolnice u Srbiji koje su na ovaj način dobile ovakav savremeni skener.

- Novi aparat za kompjuterizovanu tomografiju omogućava daleko efikasniju, precizniju i kvalitetniju dijagnostiku. Osim toga, velika prednost je i u tome što pregledi traju kraće i zračenje je manje. To doprinosi ne samo kvalitetnijem radu u dijagnostičkom smislu, već i većoj bezbednosti – objašnjeno je iz Opšte bolnice.

Osim ove, kikindska bolnica dobila je još jednu donaciju medicinske opreme. Službi za ginekologiju i akušerstvo jedna kikindska firma poklonila je pokretni ležaj.

- Ta firma je etablirani distributer medicinskih uređaja i donirala nam je savremeni mobilni transporter-strečer vredan 324.000 dinara. To je najsavremeniji pokretni ležaj. Za Službu ginekologije i akušerstva ova donacija ima i veliki funkcionalni značaj, jer je ovaj strečer visinski podesiv i znatno će olakšati fizičku manipulaciju oko pacijentkinja. To je za nas veoma bitno jer su medicinski tehničari u pomenutoj Službi - žene. Svaka pomoć u vidu novih medicinskih aparata i opreme za Službu ginekologije i akušerstva je dobrodošla, jer je ovo odeljenje mesto gde se rađa budućnost našeg grada – saopštila je Svetlana Romakov, glavna sestra bolnice u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a