VRTIĆI BEZ NEUPISANE DECE: Do sada je ispod crte ostajalo 200 mališana

Z. Rajić

13. 05. 2023. u 07:50

Od 1. septembra trebalo bi da se ukine ili svede na zanemarljivu meru lista čekanja za upis u vrtiće u Bačkoj Palanci i da celodnevni boravak za mališane dobije još jedno od 13 sela u ovoj opštini

ВРТИЋИ БЕЗ НЕУПИСАНЕ ДЕЦЕ: До сада је испод црте остајало 200 малишана

foto OU

 Većina dece „ispod crte“ ili možda sva, a bilo ih je svake godine oko 200, naći će svoje mesto u PU „Mladost“ završetkom izgradnje novog vrtića u gradskom kvartu zvanom Sinaj.

   To će biti osmi vrtić u gradu, a poslednjih godina seoski vrtići otvoreni su u Despotovu, Silbašu, Tovariševu i Obrovcu. Ovih dana doneta je odluka da se tri mešovite vaspitne grupe za decu od 3 do 5 i po godina formiraju u Čelarevu.

   - Predškolska grupa u Čelarevu radila je svega nekoliko sati dnevno, što nije bilo dovoljno zaposlenim roditeljima, koji su tražili celodnevni program. Ta grupa više neće biti pri tamošnjoj osnovnoj školi, nego će biti pripojena našoj ustanovi, što će deci obezbediti tri obroka dnevno, nove vaspitače i nastavu na višem nivou – predočio je direktor PU „Mladost“ Goran Šatara.

POKRIVANjE TROŠKOVA

   Šušnica je naveo da Opština pokriva 80 odsto troškova boravka dece u PU „Mladost“. On je istakao da je taj procenat još veći ako se uzme u obzir da su vrtići besplatni za 3. i 4. dete i da su plaćanja usluga potpuno oslobođeni samohrani i socijalno ugroženi roditelji.

   On je najavio da će dogodine biti napravljen vrtić i u Mladenovu, koji će pohađati i deca iz Karađorđeva. U ova dva sela, kao i u Pivnicama i Gajdobri, postoje, poput Čelareva, predškolske grupe u sklopu osnovnih škola, a namera je da takođe postanu deo mreže PU „Mladost“. Svoje grupe nemaju predškolci u Neštinu, Viziću, Novoj Gajdobri i Paragama, jer su to mala naselja, pa deca odlaze u vrtiće u susedna sela.

   U vrtiće u opštini Bačka Palanka svake godine se upisivalo oko 1.000 mališana, a za dvesta novih, u osam vaspitnih grupa, biće mesta pod krovom novog vrtića „Duga“, koji će zauzimati 1.800 kvadratnih metara na Sinaju.

   - U izgradnju i opremanje vrtića „Duga“ biće uloženo ukupno 248,6 miliona dinara, a dodatno će biti obezbeđen novac za zapošljavanje 16 novih vaspitača i ostalog osoblja. Cilj je da više ne bude neupisane dece, a da bismo to osigurali proširićemo kapacitet gradskog vrtića „Maslačak“ – rekao je predsednik Opštine Branislav Šušnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu