TEČNOST NALIK NAFTI U RECI RAVANICI: Inspektori izašli na teren (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 05. 2023. u 16:52

REKOM Ravanicom, kod poznatog Mikićevog mosta u Ćupriji, danas je plutala tečnost nalik nafti, a okolinom se širio miris koji podseća na naftu ili benzin.

ТЕЧНОСТ НАЛИК НАФТИ У РЕЦИ РАВАНИЦИ: Инспектори изашли на терен (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Ćupričani kažu da se u jutarnjim satima osetio jak miris nafte i benzina i da su na površini reke videli masne mrlje raznih boja.

Sličnu tečnost u Ravanici meštani Ćuprije videli su i prošlog leta, ali je uzorkovanjem vode utvrđeno da nije reč o nafti. Inače, reka Ravanica izivire u Šarenom kladencu severoistočno od Senjskog Rudnika, pritoke su joj Ivankovačka reka i Stubički potok, a uliva se Veliku Moravu.

- Inspektorima za zaštitu životne sredine danas niko ništa nije prijavio. Obično nam građani prijave ako nešto primete. Prošlog leta, na primer, kada je opao vodostaj Ravanice, prijavili su nam da su videli mrlje poput nafte ili nekog sličnog sredstva. Zavod za javno zdravlje „Pomoravlje“ odmah je uzorkovao vodu sa tri lokacije, ali nije utvrđeno da je u pitanju nafta. O kojoj je supstanci bilo reči, možemo samo da nagađamo, a potencijalnog zagađivača nismo mogli da nađemo – navodi za „Novosti“ načelnik Odeljenja za inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Ćuprija Miroslav Antonijević i dodaje da je inspekcija danas izašla na teren, pa će nam rezultate dostaviti sutra.

Prema rečima inspektora inspektora ovog odeljenja, duž reke Ravanice ne postoji nijedan potencijalan zagađivač – nema fabrika, benzinskih pumpi, niti sličnih firmi koje bi bilo koju materiju mogle da ispuste u reku. Ali, bilo ko je mogao ulje iz auta da sipa u otvor za kišnu kanalizaciju, ili da u reci opere posudu u kojoj je bila neka slična tečnost, ali da je to veoma teško utvrditi ko je uradio i u kom delu reke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024