DA LAKŠE DOĐU DO POSLA: U Subotici otvoren Migracioni servis centar

J. L.

21. 04. 2023. u 15:24

U SUBOTIČKOJ filijali Nacionalne službe za zapošljavanje danas je počeo sa radom Migracioni servisni centar, čiji je cilj da pruži podršku građanima da po dolasku iz inostranstva lakše pronađu zaposlenje.

ДА ЛАКШЕ ДОЂУ ДО ПОСЛА: У Суботици отворен Миграциони сервис центар

foto: J.L.

- Moramo da preduzmemo odgovarajuće mere kako bi usporili odliv našeg radno sposobnog stanovništva i stvorili  bolje uslove za one koji su otiši I potražili šansu na drugim tržištima rada i uspostavili jače veze sa dijasporom i lokalnim ustanovama i organima – objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. – Do sada smo otvorili sedam migracionih servisnih centara, a sada je otvoren i u Subotici. Doneli smo sva potrebna upustva, instrukcije za rad savetnika, a njihov zadatak će biti da upoznaju povratnike sa mogućnostima zaposlenja i uključivanja na tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja. Ovo treba da bude prva adresa na koju će se građani javiti kad se vrate u svoju zemlju, ali i mesto i resurs za potrebe poslodavaca. Naše državljane koji žele da odu u inostranstvo treba da upozore na sve moguće rizike.

Osnivanje Migracionog sevisnog centra podržao je GIZ (Nemačka agencija za razvojnu saradnju), što je samo jedan od segmenata saradnje sa Republikom Srbijom koja traje više od dve decenije.

-Za to vreme Nemačka je izdvojila za pomoć Srbiji više od 2.3 milijarde evra. Os samog strarta usmereni smo na jačanje efikasnosti privrede i uticaj na bolji život građana I prisutni smo u svim sektorima – podsetila je Marija Bogdanović, u ime GIZ-a. – Još 2016. Smo počeli uspešnu saradnju sa NSZ i pružamo joj podršku u jačanju kapaciteta. Cilj je da se pojedincima koji se vraćaju pruži što brži i efikasniji odgovor na njihove potrebe. A da bi se to ostvarilo treba da imate koordinisan pristup i saradnju svih relevantnih institucija, te će Migracioni servisni centar biti polazna tačka i za njihovo jačanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu